Een vitale en gezonde hond

Een vitale en gezonde hond

Een vitale gezonde hond is wat iedereen zichzelf toewenst. Gezondheid en vitaliteit zijn één van de belangrijkste factoren om te kunnen genieten van het leven. Een combinatie van vitaliteit, ontspanning, uitdaging, rust, beweging, de juiste voeding & liefde, maakt dat we gelukkig zijn en ons vervult voelen. Maar gezondheid is tegenwoordig niet vanzelfsprekend.

Daarom een blog over hoe jij invloed kunt uitoefenen op de gezondheid en vitaliteit van je hond.

Gezondheid

Wat is gezondheid? Iedereen heeft daar een bepaald idee bij, de meeste mensen zien gezondheid als een staat van zijn waarin ziekte ontbreekt. Maar wat is dan ziekte? Is ziekte als je aantoonbaar kunt maken dat er iets mis is, door de aanwezigheid van symptomen? Ben je dan automatisch gezond als er geen symptomen zijn? Is je hond ziek als hij moet overgeven? Of is er pas sprake van ziekte indien er een ontsteking of infectie aanwezig is?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie luidt de definitie van gezondheid als volgt:  “Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.”

“Ziekte is een tijdelijke lichamelijke of psychische aandoening die een organisme belemmert in het normale functioneren. Een ziek organisme is uit zijn evenwicht, er is sprake van een verstoorde homeostase.”

De definitie van zowel ziekte als gezondheid is moeilijk te vatten in een paar zinnen.

Het lichaam van een levend wezen is een wonderlijk geheel, dat via complexe systemen streeft naar homeostase, een algehele balans. Ieder lichaam voert allerlei processen uit om een continue evenwicht te bewaren en bereiken. Homeostase is het proces van diverse chemische en fysische processen die het algemene evenwicht in het lichaam behoudt, ondanks veranderingen in de omgeving. Zoals bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur van een hond tussen de 38 en 39 graden is, ongeacht de temperatuur om hem heen. Of hij zich nu in de vrieskou bevindt of op een tropisch eiland, de lichaamstemperatuur blijft hetzelfde.

Holistische benadering

Hoe kijk je naar de gezondheid van een dier? Daarvoor is het belangrijk om naar het totale plaatje te kijken, zowel naar het fysieke deel, het mentale deel, het emotionele welzijn en ook het spirituele deel. Kijk je naar het totale dier, dan spreek je van een holistische visie. Dan zijn niet alleen de symptomen belangrijk maar ga je op zoek naar de oorzaak. Fysieke klachten kunnen voortkomen uit emotionele problemen en andersom. Heeft de hond veel stress, dan kan dit zich uiten in huidklachten of andere klachten. De stress kan afkomstig zijn vanuit de omgeving (geluiden, prikkels), door pijn, door ziekte van de eigenaar, teveel beweging, verkeerde voeding of bijvoorbeeld door verveling.

Een hond kan er fysiek gezond uitzien, en geen uiterlijke symptomen laten zien, toch kan er sprake zijn van energetische blokkades in het lichaam met als gevolg dat er bijvoorbeeld darmproblemen ontstaan of concentratieproblemen. Alle systemen in het lichaam staan met elkaar in verbinding.

Taka

Taka is geboren in Roemenië, als straathond, en leefde de eerste 6 maanden onbezorgd met zijn vader en moeder op het Roemeense platte land. Na ongeveer een half jaar is hij gevangen om vervolgens te dienen als waakhond aan een ketting. Het hele verhaal van zijn geschiedenis lees je hier.

Vanaf het begin dat Taka bij mij is in Nederland, zag ik een lichte afwijking bij hem tijdens beweging. Het leek uit zijn heupen te komen. Ik schreef zijn afwijking altijd toe aan zijn tijd aan de ketting, het gebrek aan beweging en dus een slechte start in zijn groeiperiode. Logisch, want aan anderhalve meter ketting kon hij amper bewegen. Twee jaar geleden liep hij voor het eerst mank na een sprint achter een hert aan. Na drie dagen natuurlijke pijnstillers leek het weer alsof er niks aan de hand was. In drie jaar tijd is het nu drie keer voorgekomen dat hij niet op zijn linker achterpoot kon staan, na de derde keer vond ik het tijd voor een wat grondiger onderzoek bij een holistische dierenarts.

Lecher antenne

Aangekomen bij de dierenarts wordt hij grondig doorgemeten om zijn algehele gezondheid te checken. Fysiek, emotioneel en alles wat zich aandient. Dit wordt gedaan met de Lecher antenne.

De Lecher antenne is vernoemd naar de Duitse fysicus Ernst Lecher (1856- 1926). Het is met de Lecher antenne mogelijk om in korte tijd veel informatie te verzamelen over organen, weefsels, ontstekingshaarden, emoties, parasieten, bepaalde aandoeningen en nog veel meer. Ook pijnlijke plekken, blokkades en de hoeveelheid energie in de meridianen zijn nauwkeurig te lokaliseren.

Naast de Lecher antenne werd er ook een connectie-sensor gebruikt, een instrument waarmee subtiele stralingen en energetische velden zijn te registreren, die voor de meeste mensen niet zintuiglijk waarneembaar zijn. Hiermee kun je heel nauwkeurig energetische verstoringen, blokkades, pijnpunten en overige therapeutische punten lokaliseren en behandelen. Of bij klachten ten gevolge van bijvoorbeeld verkeerde voeding, kun je testen welke voeding en/of supplementen wel/niet geschikt zijn.

Taka bleek veel last te hebben van de straling uit ons milieu. Zo zie je maar, dan kom je voor heupklachten, maar komt er vervolgens veel meer boven water dan alleen het fysieke probleem.

Bij Taka kwam er direct een disbalans naar boven in zijn achterhand (SI gewricht), in zijn wervelkolom en bij zijn schouders. Daarnaast was zijn darmflora uit balans, zijn dikke darm en zijn lever en emotioneel gezien kon hij ook wat ondersteuning gebruiken (gerelateerd ook aan de lever). De Lecher antenne geeft zo heel nauwkeurig weer wat er aan de hand is.

Lecher antenne

Behandeling

De behandeling ter plekke bestond uit dry needling (een soort acupunctuur), manueel therapie en met elektromagnetische golven. Daarnaast kreeg hij een buisje, die hij om zijn nek draagt, welke hem beschermt tegen straling. Voor zijn organen en emoties krijgt hij homeopathische druppels.

Een reguliere dierenarts had waarschijnlijk alleen een foto van het heupgebied genomen. Een foto waarop hoogstwaarschijnlijk niets te zien was aangezien er met de Lecher antenne al werd vastgesteld dat er geen sprake is van HD of artrose. Laat me duidelijk zijn, er is niets mis met een foto maken of het werk van een reguliere dierenarts, maar het geeft wel een onvolledig beeld.

Slechts na 2 dagen na het bezoek bij de holistisch dierenarts was de altijd aanwezige afwijking in zijn beweging helemaal weg.

Bovengenoemde behandelingen zijn slechts een aantal voorbeelden van hoe je een hond holistisch kunt laten behandelen. Andere mooie therapievormen zijn bowentherapie (ik ben zelf Bowen therapeut voor honden), chiropractie, orthomoleculaire therapie, osteopathie en EMDR voor honden.

EMDR voor honden is nog vrij onbekend maar is een fantastische methode om nare ervaringen of trauma’s te verwerken. Stressvolle of angstige ervaringen die hinderlijk zijn in het leven van de hond, kun je met EMDR goed behandelen. De methode wordt anders uitgevoerd dan op mensen en het voordeel is dat het dier niet hoeft te worden aangeraakt.

Pijn bij honden

Over pijn bij honden kan ik een heel boek schrijven, over holistische geneeswijzen overigens ook. Toch wil ik er hier kort iets over zeggen. Veel honden hebben een hoge pijngrens, zeker de oerrassen, honden die nog erg dicht bij de natuur staan. In de natuur is het laten zien van pijn gerelateerd aan overleving. Ze laten hun pijn dus liever niet zien dan wel. Dit maakt het voor ons als mens moeilijker om te constateren. Elke dag aandacht hebben voor je hond en kijken naar specifieke subtiele veranderingen, zorgt ervoor dat het je niet kan ontgaan.

Vaak worden afwijkingen in beweging afgedaan als ‘dat heeft hij al heel lang’ of ‘hij is oud en het hoort bij de leeftijd’. Dat is niet waar, een hond hoort niet mank te lopen, op geen enkele leeftijd, en elk mankement bij een dier zouden we serieus moeten nemen en niet als vanzelfsprekend. Het is geen excuus om een oudere hond met pijn te laten lopen omdat het onder de categorie ouderdomsklachten valt.

Zelfs bij dierenartsen wordt pijn niet altijd herkend en dit is een zeer kwalijke zaak. Met natuurlijke medicatie is pijn overigens goed te ondersteunen, daar zijn geen chemische middelen voor nodig, de natuur van onze Aarde heeft in dat opzicht veel te bieden.

Liggende oude hond

Emotioneel welzijn

Honden hebben net als wij emoties. Ze kunnen rouwen om het verlies van een maatje, een verhuizing of bezoek aan de dierenarts kan heftig zijn. Of neem oud & nieuw, voor de meeste honden een grote hel. Welke situatie het ook is, besef dat je hond zijn emoties ook een plek moet geven en daar tijd voor nodig heeft. Onderneem geen activiteiten als je ziet dat je hond rust nodig heeft, of tijd nodig heeft om weer een beetje tot zichzelf te komen.

De emoties bij de hond worden vaak over het hoofd gezien. Bijvoorbeeld bij castratie, wat in onze maatschappij helaas heel gewoon is, dit heeft invloed op de hormonen en zeker ook op de identiteit van de hond. Een hond kan hierdoor prikkelbaar en onzeker worden en dient een nieuwe balans te vinden. Hier kan soms wel meer dan een jaar overheen gaan voordat er weer sprake is van enige balans.

Als een dier pijn heeft of stress, kan hij daardoor ook op emotioneel vlak allerlei signalen vertonen. Het is belangrijk om de verbanden te zien tussen gedrag, pijn, emoties en fysieke signalen.

Ieder dier is uniek

Het werken met standaard protocollen is niet meer van deze tijd. Ieder individu is immers uniek. Wat voor de ene hond werkt, hoeft niet voor de andere hond te werken. Iedere hond heeft een eigen lichamelijke constitutie en een individueel bewustzijn. De gezondheid van onze honden worden beïnvloed door hun afkomst, hun aanleg, hun gedrag, hun omgeving en door alles wat ze zien, horen, voelen en beleven. Een goede dierenarts kijkt naar al deze gebieden om een diagnose te stellen.

Factoren van invloed op gezondheid

Er zijn vele factoren waar je zelf invloed op hebt om de gezondheid van je hond zo optimaal mogelijk te houden:

  • gepaste lichaamsbeweging (afhankelijk van leeftijd en gesteldheid)
  • voeding (zo dicht mogelijk op hoe de natuur het bedoeld heeft)
  • stress (fysiek, straling, pijn, emotioneel, eenzaamheid)
  • mogelijkheid om keuzes te mogen maken
  • straling vermijden (wifi, 4G/5G, telefoon, computer ~trek de stekkers eruit!)
  • roken en/of wierook
  • genoeg kwalitatieve slaap
  • gebruik van een tuig (een halsband schaadt de schildklier)
  • chemische schoonmaakmiddelen (hondenvoetjes nemen alles op)
  • chemische wasmiddelen (waar het kleedje in gewassen wordt)
  • vermijden van kou/hitte
  • gepast vrijwillig sociaal contact
  • vermijden van narcose
  • niet castreren/steriliseren
  • zo min mogelijk vaccineren (zo nodig ontstoren)
  • zo min mogelijk ontwormen (met ontlastingonderzoek is het niet nodig!)
  • natuurlijke medicatie
  • supplementen afgestemd met een deskundige
  • kennis opdoen van de hondentaal
  • je ego vakantie geven, je hart laten spreken

* dit zijn slechts enkele voorbeelden, de lijst is eindeloos…

APK, één keer per jaar

Ook al lijkt je hond gezond, een APK’tje per jaar kan geen kwaad. Onze honden worden blootgesteld aan vele factoren die de gezondheid kan schaden, factoren uit het milieu, in ons huis, vaccinaties en de situaties waar we onze honden aan blootstellen. Vaak zijn het factoren die we niet bewust waarnemen maar wel aanwezig zijn en het lichaam verstoren. Het blijft zaak je hond ten alle tijden te zien voor wie hij is, als individu. Gun jouw hond een apk’tje bij een holistische dierenarts, want zeg nou zelf, je wilt toch zo lang mogelijk met je maatje samen blijven?

** het aantal genoemde holistische geneeswijzen is alles behalve compleet en ook de uitleg over de genoemde geneeswijzen is alles behalve compleet. Ik ben geen dierenarts en pretendeer dit ook niet te zijn.

LEES OOK

Flexlijn versus een lang lijn
Outdoorkleding in laagjes
DE BESTE JAS VOOR IN DE BERGEN
Een vitale en gezonde hond
Leuk he? Hondenevenementen...
DE ZIEL VAN EEN HOND