DE BESTE JAS VOOR IN DE BERGEN

DE BESTE JAS VOOR IN DE BERGEN

Mensen die mee op reis gaan met True Nature Trails krijgen een paklijst met alles wat er nodig is voor een dergelijke reis. Kleding is daar uiteraard een belangrijk onderdeel van.

Deze blog gaat over de eisen die aan een jas worden gesteld als je met een backpack loopt (> 15 kg). Vooral dit laatste, een backpack, maakt het verschil in verband met de belasting op de stof. De eisen die hier worden uitgelegd over de juiste jas gelden alleen voor de reizen in Noorwegen en Schotland. In Luxemburg of Duitsland is een dergelijke jas geen vereiste.

Waterdichtheid

Allereerst dient een jas natuurlijk comfortabel te zitten maar het belangrijkste van alles is de waterdichtheid van een jas. De buitenjas, die je ook de buitenste laag kunt noemen, dient als jas en regenjas. Hoe minder je mee hebt op een reis waarbij je een backpack draagt, hoe beter. Daarom wil je niet een extra losse regenjas maar 1 jas die waterdicht is. De jas hoeft niet warm, dik en gevoerd te zijn. De warmte regel je namelijk met laagjes kleding daaronder waardoor de jas ook ruim om je lichaam hoort te zitten. Wel moet je jas waterdicht zijn.

De waterdichtheid van een jas wordt in verschillende klasseringen aangeduid. Het hangt er vanaf waar je een jas voor gebruikt. Op deze reizen is het van belang dat je jas tegen een stootje kan. Je draagt een rugzak van 15 kg of meer die tijdens het wandelen continue in contact komt met je jas. Daardoor ontstaat er druk op de stof van de jas en dus grotere kans op lekkage. De klasseringen worden aangeduid met een waterkolom van ± 0 – 50.000 mm. Waterkolom zegt dus iets over het aantal mm water die een materiaal/stof kan verdragen per m2.

Waterkolom

Wat betekent een waterkolom van 15.000 mm? Dat het materiaal maximaal 15.000mm water kan hebben. De term waterdicht is dus bepalend aan de hand van de waterkolom en het doel van het gebruik van in dit geval een jas.

Voor waterdicht materiaal geldt:

  • 0 mm
    Niet waterdicht.
  • 0 tot 1.000 mm
    Niet waterdicht, maar waterafstotend.
  • 1.000 tot 5.000 mm
    Waterdicht. Enige vorm van druk (zitten of leunen) kan deze stof echter niet hebben, dan begint deze namelijk te lekken.
  • 5.000 tot 15.000 mm
    Compleet waterdicht. Tegen veel vormen van druk bestand. Stof begint wel te lekken bij extreme, langdurige druk. Toepassing: normale regenbui, sneeuwval, volle dagrugzak.
  • 15.000 tot 30.000 mm
    Compleet waterdicht. Zelfs bij ondiepe onderdompeling blijft deze waterdicht. Toepassing: zware regenval, natte sneeuw, (middel) zware rugzak.
  • >30.000 mm
    Niet doorlaatbare materialen. Deze lekken nooit, behalve als je ze breekt of vervormd.

Je ziet dus, dat 15.000 – 30.000 mm aan te raden is bij backpackreizen (lees: meerdaagse tochten!) in de bergen. Ga er van uit dat je een volle backpack draagt, en hele dag in de regen loopt en dat je in deze omstandigheden nog steeds warm, droog en comfortabel blijft. In de praktijk komt dit gelukkig zelden voor, maar als het voor zou komen staat veiligheid voorop en kun je maar beter voorbereid zijn.

Koop je een nieuwe jas voor een dergelijke reis? Vraag dan naar de waterkolom. De meeste jassen in gespecialiseerde outdoorzaken vermelden de waterkolom. Als je het nergens kan vinden kun je het eventueel aan de fabrikant vragen.

In een volgende blog zullen de laagjes kleding worden besproken die van belang zijn in de bergen.

LEES OOK
Flexlijn versus een lang lijn