DE KUNST VAN LAAGJES
Je kleding tijdens reizen in de bergen, weg van de bewoonde wereld, dient aan een aantal eisen te voldoen. Het belang van kwalitatieve kleding wordt soms onderschat. Je kleding bepaalt in zekere mate je comfort maar ook je veiligheid. Zeker als je de nachten ook in het wild verblijft en dus niet kunt rekenen op een warme douche en een heerlijk warm bed bij een kachel. Hoe meer je aangewezen bent op een lang verblijf in de natuur, hoe belangrijker de eisen aan je kleding worden.
BASIS LAAG
De laag die direct contact maakt met je huid. Een laag die comfortabel hoort te voelen. Dit is een laag die bedoeld is om je droog te houden door het afvoeren van lichaamsvocht (zweet). Thermokleding is hier bij uitstek geschikt voor, het liefst met wol erin verwerkt. Katoen is uit den boze in deze laag, dit wordt nat, kan geen vocht afvoeren en zorgt ervoor bij stilstand dat je afkoelt en koud wordt. In elke outdoorzaak is voldoende keuze in thermokleding, voor zowel de benen als de romp.
MIDDEN LAAG
Deze houdt je warm en is makkelijk aan of uit te doen, afhankelijk van temperatuur, weersomstandigheden of activiteit. Dit is vaak een fleecevest of vergelijkbaar met rits. Een capuchon is wenselijk, dit houdt ook meteen je nek warm bij slechte weersomstandigheden en wind. Vochtafvoer is ook hier belangrijk. Dit is de laag die meestal het vaakst wordt gebruikt (na de basislaag) door het gemak van afwisselen in temperaturen voor je lichaam.
ISOLATIE LAAG
Onder de buitenlaag, om je warm te houden tijdens pauzes of bij kou. De isolatielaag, de naam zegt het al, dient om te isoleren. De warmte vasthouden waar nodig. Het beste kun je hier een dunne donsjas voor aanschaffen. Let op het label, of de dons afkomstig is van dode dieren. Dons plukken van levende dieren gebeurt helaas nogsteeds, dit is een ware hel voor de dieren. Dons is niet goedkoop, heb je een goedkope jas? Dan weet je dat dit veren zijn van levend geplukte dieren. De herkomst van de veren kun je vaak herleiden, bedrijven zetten zich steeds vaker in voor diervriendelijkere methoden.
BUITENLAAG
Beschermd je tegen weersomstandigheden en ventileert het vocht en de warmte van je lichaam. Deze laag is waterdicht, vaak met Goretex of vergelijkbaar (met een minimale waterkolom van 15.000 – zie vorige post over de juiste jas) en slechts licht gevoerd of niet gevoerd. Juist door alle laagjes hoeft de buitenlaag niet warm te zijn maar is deze er vooral om je te beschermen tegen wind en water. Let op, deze jassen zijn niet goedkoop, denk aan iets tussen de 250 en 700 euro. Een dergelijke jas heeft de voorkeur boven een regenjas aangezien een gewone regenjas meestal niet ademt en je dan (vooral bij regen) alsnog nat wordt van je eigen zweet/lichaamsvocht. Het is belangrijk dat de buitenlaag ademend materiaal is.
Als je deze kunst van laagjes hanteert met outdoor activiteiten, kan het niet snel mis gaan. Alle 4 zijn ze een must voor de reizen van True Nature Trails in Noorwegen, Schotland, Lake District, Italië, Slovenië en Zweden. Ik zeg altijd, bespaar niet op je spullen (kleding, tent, slaapzak en slaapmat), ik spreek uit ervaring. Comfort tijdens deze reizen is belangrijk.