DE MEEST PASSENDE REIS VOOR JOU

Een van de meest gestelde vragen van mensen die geïnteresseerd zijn in een wildkampeerreis, gaan over de fysieke belasting, over de spullen die nodig zijn of over de belastbaarheid van de hond. En welke reis dan het beste past. Daarom een blog die hopelijk de meest gestelde vragen beantwoord, met allerlei factoren die van invloed zijn op jouw keuze.
  • de mate van comfort
  • de fysieke belasting
  • het klimaat
  • de benodigde spullen
  • veiligheid
  • de grootte van de groep

MATE VAN COMFORT

De gedachte aan wildkamperen in de Noorse of Schotse wildernis prikkelt wellicht wat vragen in je hoofd als het gaat om comfort. Wat kun je verwachten aan comfort? En wat heb je nodig? Je spullen bepalen in grote mate je comfort, dat is een feit. Het advies is dan ook altijd, bespaar niet op je spullen.

Voor alle reizen in Noorwegen & Schotland staat avontuur, natuur en rust voorop. Om volop te kunnen genieten van dit avontuur en de rust, is het belangrijk dat je goed voorbereid op reis gaat en je van te voren verdiept in hoe je een zo hoog mogelijke mate van comfort bereikt.

JE TENT

Een tent waarin je rechtop kan zitten vergroot je comfort. Zeker bij slecht weer als je gedwongen wordt meer in je tent te zitten dan je eigenlijk wenst. Daarnaast is het formaat tent van belang. Jijzelf, je hond én je rugzak inclusief al je spullen wil je allemaal in je tent kwijt. Het is aan te raden bij 1 persoon met 1 hond om minimaal een twee persoons tent te gebruiken. Indien je op een camping staat, en je langer op één plek verblijft, is de grootte en het gewicht van je tent niet zo van belang. Ga je echter met de rugzak de bergen in en langere stukken wandelen, dan speelt gewicht een belangrijke rol. Kies een tent onder de 2,5 kilo. Hoe lichter hoe beter.

SLAAPMATJE

Tegenwoordig zijn er zeer goede lichtgewicht matjes beschikbaar, die jou een heerlijke nachtrust kunnen bezorgen, ook als je op een koude berggrond ligt. Isolerend, comfortabel qua dikte (alsof je op een echt matras ligt!) & licht van gewicht. Met de keuze van het juiste matje bepaal je in grote mate de comfort tijdens de nachten. En een goede nachtrust is bepalend voor de genietfactor tijdens je vakantie. Want zeg nou zelf, als je uitgeslapen bent geniet je toch veel meer van al het moois om je heen? Houd bij de aanschaf van een matje rekening met je lichaamslengte en gewicht.

KLEDING

Het klinkt misschien heel logisch dat kleding je comfort bepaald, en dat niet alleen, het bepaald ook in zekere mate je veiligheid. Toch onderschatten veel mensen het belang van de juiste kleding. Stel je voor, je verkeert in de meest slechte omstandigheden, het stormt, het regent & het is koud. In deze omstandigheden wil je ten alle tijde droog en warm blijven, ook in stilstand. Een goede water- en winddichte jas & broek zijn daarom essentieel. En zorg ook dat je altijd iets droogs hebt in je rugzak, wat je aan kunt trekken mocht je onverhoopt toch natte kleren krijgen. Lees hier de blog over de juiste jas.

SCHOENEN

Schoenen zijn de beschermers van je voeten, ze zorgen voor demping, ze houden je voeten droog en warm. Kies voor waterdichte schoenen en zorg dat je ze minimaal 2 maanden van te voren al hebt ingelopen. Lees hier een blog met tips over de juiste schoenen.

MAALTIJDEN

De maaltijden tijdens de wildkampeerreizen zijn van zeer hoge kwaliteit. Naast het feit dat er keuze is uit veel verschillende maaltijden, van linzenrisotto tot Mexicaanse schotel, zitten er ook geen e-nummers, geen chemische toevoegingen, kleur- of smaakstoffen in.

Waar mogelijk zijn de maaltijden zelfs biologisch. De maaltijden bestaan op en top uit pure ingrediënten. Ook voor mensen die vegetarisch, vegan, lactose-, of glutenvrij willen eten is er keuze genoeg.

Expedietie maaltijd cous cous

FYSIEKE BELASTING

Iedereen met een gezond fysiek lichaam kan deze reizen maken. Wel is het van belang dat je traint en opbouwt naar het lopen met zwaardere belasting. Een goede voorbereiding van elke reis is essentieel en vergroot de kans dat je optimaal kunt genieten. Wandelen in de bergen is nu eenmaal prettiger als je fit en lenig bent.

Thuis kun je al heel wat voorbereidende oefeningen doen voor je vakantie, bijvoorbeeld door yoga, krachttraining, fietsen, roeien, zwemmen en uiteraard hardlopen of wandelen. Of je nu je been optilt om een helling omhoog te lopen of dat je tussen rotsen beweegt om deze te beklimmen, het trainen kost veel tijd, zorg dat je die tijd hebt (en er minimaal 2 à 3 maanden voor uit trekt). Steeds wat meer gewicht in je rugzak en steeds wat meer uren lopen op verschillende ondergronden, duinen, zand, berm, verharde weg, onverharde weg, omhoog en omlaag.

Ga zeker ook trainen in een omgeving waar je kunt klimmen en dalen, bijvoorbeeld in de duinen. Hoe meer je thuis hebt getraind, hoe meer je ter plaatse kunt genieten.

Qua belasting zijn alle backpackreizen vergelijkbaar, de meeste hoogtemeters worden vooral met dagrugzak gelopen.  Lees de blog over wandeltraining.

HOE GROTER JE HOND, HOE MEER GEWICHT

Het spreekt voor zich dat een grote hond meer eten nodig heeft dan een Jack Russel. Het formaat hond is dan ook bepalend voor het uiteindelijke gewicht in jouw backpack. Voor de wildkampeerreizen heb je maximaal voor 3 dagen eten mee, zowel voor jezelf als voor je hond.

The Skye Trail: maximaal 3 dagen aan eten mee, gewicht rugzak 18-20 kilo

Magic of the Fjells, Noorwegen: maximaal 3 dagen aan eten mee, gewicht rugzak 17 – 20 kilo

Het uiteindelijke gewicht hangt natuurlijk ook af van de rest van je spullen. Nu lijkt 20 kilo wellicht veel, maar als je een goede rugzak hebt, die goed past op de vorm van jouw lichaam en goed staat afgesteld, dan zou het gewicht geen enkel probleem moeten zijn. Het op- en af doen is eigenlijk het zwaarst, daar help je elkaar ook mee. Maar als de rugzak eenmaal op zit, heb je er nauwelijks last van.

KLIMAAT

De reizen in Schotland & Engelandzijn heel bewust in het voorjaar, net voordat de midges actief worden, de bekende mugjes die je reis tot een ware hel kunnen maken. Ook in het voorjaar is het heerlijk vertoeven in Schotland en is het net als in de rest van Europa aangenaam qua temperatuur en neerslag.

Noorwegen is heel bewust in de zomermaanden, tot juni ligt er nog op veel plekken sneeuw en eind augustus zijn temperaturen onder het vriespunt al geen uitzondering meer. De zomers in Noorwegen verschillen niet veel van die in Nederland, het is hooguit een paar graden kouder.

Luxemburg vind voornamelijk plaats in het voor- en najaar. In de winter zijn de paden te glad, in de zomer is het er te druk.

Italië en Slovenië vind bewust plaats in het najaar zodat de temperatuur voor de honden niet te hoog is.

DE BENODIGDE SPULLEN

Outdoormaterialen zijn niet goedkoop, zeker niet als je voor kwaliteit gaat. Meestal geldt, hoe lichter van gewicht, hoe duurder. Dit is de prijs die je betaald voor een hoge mate van comfort. Daarentegen is het een zeer goede investering als je vaker wilt gaan (wild)kamperen.

Een tentje is in elke kampeerreis inbegrepen.

TIP!

Houdt de outdoorzaken regelmatig in de gaten. In het voorjaar is er vaak uitverkoop van dure kleding, in de winter zijn er vaak aanbiedingen met de verkoop van tenten, matjes of slaapzakken. Het loont de moeite om meerdere winkels te bezoeken en/of websites op het internet.

VEILIGHEID

Veiligheid staat boven alles, zowel voor jou als je hond. De kwaliteit van je materiaal en kleding bepaald in grote mate jouw veiligheid. Jouw gids kent het gebied zeer goed en weet op welke plekken er hulp van buitenaf kan komen. Daarnaast is er een satellietverbinding die in noodgevallen altijd hulp kan inschakelen.

GROOTTE VAN DE GROEP

Om stress bij de honden zo veel mogelijk te voorkomen hanteert True Nature Trails kleine groepen. Met een kleine groep heb je daarnaast intenser contact met elkaar en kun je meer van de omgeving en de rust genieten.

KORT SAMENGEVAT…

Elke reis is haalbaar voor iedereen met een fysiek gezond lichaam. Ben je wat minder sterk of wil je meer luxe? Kies dan voor de dagtochten met dagrugzak op de Mullerthal Trail in Luxemburg of de Deep Dive d’Luxe in Noorwegen.

Ben je een echte diehard en heb je al veel bergwandelervaring? Kies dan voor The Skye Trail of The Outlander in Schotland, het Lake District in Engeland of Magic of the Fjells of het Rondje Rondane in Noorwegen.

NATUURBELEVING STAAT IN ELKE REIS CENTRAAL!

Hopelijk heb je zo een helder beeld van de verschillende reizen en beantwoord het veel vragen. Na aanmelding krijg je standaard veel informatie met betrekking tot de voorbereiding van de reis en een uitgebreid FAQ document.

LEES OOK
Flexlijn versus een lang lijn