WANDELSCHOENEN

5 tips voor het juiste gebruik

Goede wandelschoenen kunnen je tocht maken of kraken en zijn belangrijk voor een fijne wandeling. Loop een goede outdoorzaak in en je ziet wanden vol met verschillende soorten wandelschoenen. Ik heb heel wat wandelschoenen uitgeprobeerd en versleten. In deze blog geef ik je graag een aantal tips die je kunt gebruiken bij het uitzoeken van jouw nieuwe wandelschoenen.

Inhoudsopgave

  1. Bepaal het soort terrein
  2. Bepaal je belasting
  3. Kies de juiste pasvorm
  4. Laat een scan maken van je voeten
  5. Verzorg je voeten
  6. Tot slot

TIP 1: BEPAAL HET SOORT TERREIN

Voor mij is er niets lekkerder dan de bergen intrekken om te gaan wandelen. Genieten van de natuur, mooie uitzichten en het fysiek bezig zijn. Te voet kan je op de mooiste en meest afgelegen plekken komen. Goede schoenen zijn daarom één van de belangrijkste onderdelen van je outfit. Ze kunnen je wandeldag maken of kraken en zijn belangrijk voor een fijne tocht.

Voordat je wandelschoenen gaat passen bepaal je eerst wat je doel is. Blijf je op vlak terrein? Loop je op zandgrond of over de rotsen? Klimmend over stenen of soppend door moerasgrond? Of door de sneeuw? Of misschien wel beiden? Wil je waterdichte schoenen? Wat overigens aan te raden is in de bergen. Of maakt het niet uit?

Elke ondergrond vraagt een andere zool en ondersteuning. In de bergen biedt een hardere zool meer steun en grip, op vlak en zacht terrein is een flexibele zool fijner.

Wandelschoenen worden onderverdeeld in een aantal categorieën:

Categorie A
Dit zijn over het algemeen lage schoenen, onder je enkel, met een flexibele zool.
Gebruik:
Lange afstanden, warme landen, algemeen gebruik, vlakke ondergrond, lichte rugzak.
Categorie B
Schoenen met enkelsteun (hoger dan categorie A)
Gebruik:
Bergachtig terrein, op of van de paden, huttentochten, grove ondergrond.
Categorie C
Schoenen met enkelsteun, robuust, weinig flexibel.
Gebruik:
Zware tochten, ruig terrein, zware bepakking, stijgijzers.
Categorie D
Hoge schoenen zonder flexibiliteit met zeer stugge en grove zool.
Gebruik:
Hoogggebergte, alpinisme, ijsklimmen

Tussen A en C heb je ook nog A/B en B/C die een beetje van beide hebben. Bij de reizen van True Nature Trails is A/B aan te raden zonder backpack en B aan te raden met backpack.

Andere factoren waar je op let bij de aanschaf zijn het gewicht, de duurzaamheid (hoeveel gebruik je ze en hoe lang gaan ze mee?), het materiaal (ik als dierenvriend gebruik liever geen leer), hoe snel kunnen ze drogen (zeker van belang in Noorwegen & Schotland!) en wellicht je budget. Maar laat je budget niet leidend zijn, hoe intensiever je de wandelschoenen gaat gebruiken, hoe belangrijker de kwaliteit.

TIP 2: BEPAAL JE BELASTING

Hiken met een backpack op (> 15 kg) maakt dat jouw lichaam zwaarder wordt belast. Je kunt als leidraad nemen, hoe meer gewicht je meedraagt, hoe zwaarder je belast wordt, hoe belangrijker het is om ook je enkels te ondersteunen.

Heb je zwakke enkels, ben je er al vaker ‘doorheen’ gegaan, ook dan kunnen enkelhoge schoenen jou extra ondersteunen. Zelf kies ik altijd voor enkelhoge A/B of B schoenen als ik met mijn backpack op pad ga.

Afhankelijk van de ruigheid van het terrein kies ik dan voor A/B op gewone bergpaden en B voor het zwaardere klauterwerk over rotsen en keien. Sowieso kies ik altijd voor waterdichte schoenen omdat het terrein waarin ik meestal loop nat kan zijn. Ga ik wandelen zonder rugzak of met een dagrugzak? Dan volstaan lage A/B schoenen ook prima.

De Kungsleden in Zweden (een 440 km lange afstandswandeling door de bergen) heb ik op lichte (en lage) trailrunschoenen gelopen, vanwege een eerdere enkelbreuk, waardoor ik geen hoge schoenen aankon. Deze schoenen waren mijn redding waardoor ik alsnog de tocht kon lopen. Zou ik ze aanraden met een volle backpack? Nee, dat niet. Maar het kan.

Alhoewel ik die honderden kilometers hierop zonder problemen met 25 kilo op mijn rug heb gelopen, waren ze na de tocht wel rijp voor de vuilnisbak en was er weinig meer van over. Hiermee bedoel ik te zeggen, je MOET niet per se hoge schoenen, maar ze ondersteunen je wel degelijk en helpen enkelblessures te voorkomen.

Trailrunschoenen zijn vooral licht van gewicht en zien er ook nog eens sportief uit. Heerlijke schoenen voor lichte wandelingen zonder zware bepakking.

In principe is er geen goed of slecht, je kunt met flexibele zolen of zelfs barefoots de bergen in of met harde zolen een zandvlakte oversteken, feit is wel dat backpacktochten je lichaam extra belasten en hoe meer ondersteuning je hebt van je schoenen, hoe minder jouw lichaam de langdurige klappen op hoeft te vangen.

TIP 3: KIES DE JUISTE PASVORM

Er zijn vele verschillende vormen van voeten. Breed, smal, met uitsteeksel, bedenk het maar. De meeste outdoorschoenen zijn in drie verschillende categorieën verdeeld: heren, dames en kinderen.

Wat belangrijk is bij wandelschoenen waarmee je de bergen in gaat is dat bij het dalen je tenen niet de neus van je schoen raken, daar worden je nagels niet blij van. Dit kan serieus pijnlijk zijn als je een langere afdaling maakt.

In sommige outdoorzaken heb je hellingen met ongelijk gemetselde stenen waar je op kunt uitproberen hoe je schoenen zitten bij een afdaling of ongelijk terrein. Als je met een backpack op pad gaat, draag deze dan ook – gevuld – terwijl je wandelschoenen uitprobeert in de winkel. Sowieso horen je schoenen niet te schuren en je voeten niet alle kanten op te schuiven, ook niet met klimmen en dalen.

Andere belangrijke factor voor het passen van wandelschoenen is dat je de juiste sokken aan hebt, die je ook van plan bent om tijdens het wandelen te dragen. In de meeste outdoorzaken heb je pas-sokken die je mag gebruiken maar beter is om je eigen sokken te gebruiken. Hiermee sluit je alle dingen die van invloed kunnen zijn zoveel mogelijk uit, vandaar dus beter om je eigen sokken te gebruiken.

Investeer in goede wandelschoenen en laat je adviseren door een expert in een outdoorzaak. Als het enigszins kan, laat je voeten dan ook opmeten zodat je weet waar de aandachtspunten liggen bij jouw specifieke voeten en daarop de juiste wandelschoenen kunt uitkiezen.

4. LAAT EEN SCAN MAKEN VAN JE VOETEN

Het kan geen kwaad om eens bij een outdoorzaak je voeten op te laten meten en vooral ook de stand van je voeten en te zien op welke manier je de grond raakt. Onderstaande foto is gemaakt toen ik onlangs zelf in de winkel was voor nieuwe schoenen. Gezien de enorme hoeveelheid kilometers die ik per jaar afleg gaan schoenen bij mij maar maximaal een jaar mee. Het was goed om eens te zien hoe ik nu eigenlijk mijn voeten neerzet en vooral ook hoe het beter kan.

Op de scan zie je als uitkomst maat 41. Normaal gesproken heb ik maat 40 maar voor wandelschoenen heb je meestal een maat groter nodig. Het advies dat uit deze scan komt is dus een maat 41.

Ik gebruik overigens standaard andere zooltjes voor extra ondersteuning. Het is niet per se nodig maar ik draag mijn wandelschoenen elke dag, het zijn mijn ‘hoofdschoenen’, ik draag zelden andere schoenen en daarnaast loop ik sowieso 10 km per dag. De originele zooltjes in wandelschoenen zijn het voor mij net niet met de intensiteit waarmee ik ze gebruik. Het is in ieder geval het proberen waard om soms eens van zooltjes te wisselen. Zeker ook als je meerdere dagen weg bent of als je zooltjes zeiknat zijn, zodat je kan wisselen.

5. VERZORG JE VOETEN

Misschien een beetje overbodig om te melden, maar een beetje liefdevolle aandacht voor je voeten kan jouw wandelplezier enorm vergroten. Ik heb het al gehad over goede wandelsokken, zooltjes en het inwinnen van deskundig advies maar hier nog een paar aandachtspuntjes voor jouw voeten.

Houd je teennagels kort. Lange teennagels, of teennagels met scherpe randjes, kunnen behoorlijk in de weg zitten, zeker bij afdalingen.

Heb je snel last van zweetvoeten? Poeder ze dan van te voren in met talkpoeder. Dit houdt je voeten droog en voorkomt nare geurtjes maar ook wrijving waardoor weer blaren kunnen ontstaan.

Check na elke wandeling hoe je voeten eraan toe zijn.  Smeer ze eventueel in met een zachte crème voor vermoeide voeten. Wees lief voor je voeten, ze dragen jou de rest van je leven.

Neem de tijd om je schoenen in te lopen. Soms loop je zo weg op nieuwe schoenen, soms moeten je schoenen zich even gaan vormen en kan het in het begin blaren opleveren. Neem ruim drie maanden de tijd om nieuwe schoenen in te lopen en als je verschillende zooltjes hebt, wissel die dan ook af.

6. TOT SLOT

Het kiezen van schoenen is vooral een persoonlijke keuze, hoog, laag, flexibel, stug, waterdicht of niet, of van een bepaald soort materiaal. De categorieën zijn een richtlijn, daar hoef je je niet aan te houden.

Lichte trailrunschoenen zitten heerlijk, maar slijten sneller in ruig terrein. De wat stevigere schoenen zijn echter meer bestand tegen het schaven aan rotsen en stenen waardoor ze langer meegaan dan bijvoorbeeld trailrunschoenen. Draag je een volle backpack, dan is ondersteuning van je enkels fijn voor je lichaam maar niet per se noodzakelijk.

Er zijn mensen die op blote voeten een marathon lopen, ieder zijn/haar ding dus. Kortom, ervaar wat voor jou comfortabel is en neem echt de tijd om de juiste schoenen te vinden.

Ik wens je inspirerende wandelingen!

LEES OOK
Flexlijn versus een lang lijn