Wildkamperen met je hond, een avontuur met dubbel plezier!

Steeds vaker beseffen mensen hoe fijn het is om samen met je hond te leven, te zijn en dus ook op reis te gaan. Onze hond is niet meer weg te denken uit ons leven. Sommige mensen gaan nooit meer zonder hond op reis, anderen zijn nog op ontdekkingstocht op dit vlak. In dit artikel lees je de do’s en don’t’s over wildkamperen & backpacken met je hond.

De allereerste en belangrijkste factor waar je als hondenliefhebber rekening mee dient te houden: hoe is het voor je hond om mee te gaan naar een andere omgeving? Beleeft je hond er net zoveel plezier aan als jij? Of is het stressvol door teveel prikkels, een onaangename temperatuur, heeft je hond moeite zich aan te passen? Heb je oog voor de behoeften en het welzijn van je hond? Ook als dat betekend dat je beter je hond thuis kunt laten?

Dit artikel, boordevol TIPS, kan je helpen de juiste keuzes te maken als je een avontuurlijke vakantie wilt ervaren met je hond.

Op reis gaan

Je hond ligt graag languit, staat graag rechtop en rekt zich ook zo nu en dan graag uit. Of je nu per boot, auto, trein of ander vervoermiddel reist, zorg dat je hond zich prettig en veilig voelt en dat je hond gewend is aan dit vervoermiddel. Zorg dat je hond zich tijdens de reis vrij kan bewegen, in welke houding dan ook. Als je meerdere uren onderweg bent, zorg dan dat je van te voren uitgebreid hebt gewandeld. Neem voldoende pauze bij lange reisdagen en zorg voor onbeperkt schoon water.

TIP: neem de tijd om op je bestemming te komen! Niet de bestemming is het doel, maar elke minuut tijdens de reis op zich. Leef in het nu.

Vliegen

Met de komst van veel buitenlandse honden met uitzicht op een beter leven is ook vliegen met honden normaal geworden. Voor sommige honden uit het buitenland hangt hun leven er vanaf. Voor andere redenen, zoals vakantie, kun je jezelf nog eens achter de oren krabben of je wilt vliegen met je hond. Vliegen is voor een hond zeer stressvol, zeker als je hond verplicht in het ruim in een bench moet. In de laadruimte heerst een oorverdovend lawaai. Daarnaast is er geen toezicht en kun je op geen enkele manier de veiligheid van je hond waarborgen. Je kunt je hond tijdens de reis niet kalmeren, steunen of controleren. Het landen en stijgen is voor de hond niet te begrijpen, om nog maar niet te spreken van de vreemde geuren en energieën.

TIP van een medewerker van een van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Nederland: “Er overlijden tijdens een vlucht vaak honden. Mijn taak is dit te melden aan de betreffende eigenaren, een pijnlijke mededeling! Wat niet wil zeggen dat het altijd mis gaat, maar geen hond word er blij van. Dus mijn tip: laat je hond thuis en voorkom vliegen met honden zover dit mogelijk is. Vlieg alleen als je hond op schoot kan/mag of als het echt niet anders kan (bij emigratie bijvoorbeeld).”

Wildkamperen en/of een trektocht maken

De meest ultieme ervaring is om te gaan wildkamperen met je hond, opgeslokt te worden door de natuur, de stilte en ruimte om je heen. In de meeste (warmere) landen is wildkamperen verboden, ook in Nederland, maar in Scandinavië en Schotland word het toegestaan mits je je aan de regels houdt. Indien je een trektocht gaat maken en vertrekt uit de bewoonde wereld, vraagt dit echter wel een goede voorbereiding. Waar dien je zoal rekening mee houden?

* Hoe lang ga ik weg?
* Voor hoeveel dagen heb ik eten nodig?
* Wat heb ik tijdens het wildkamperen nodig om veilig te blijven?
* Welke weersomstandigheden kan ik verwachten?
* Welke outfit heb ik daarvoor nodig?
* Kan ik overweg met kaart & kompas, weet ik waar ik ben?
* Zijn er wilde dieren waar ik rekening mee moet houden?
* Kan ik alarm slaan indien nodig?
* Is de route veilig om alleen te gaan?
* Is de route veilig voor mijn hond?
* Waar kan ik drinkwater tappen tijdens mijn tocht?

TIP: koop alles lichtgewicht. Goedkoop is duurkoop. Lichtgewicht is prijzig maar komt je veiligheid en comfort absoluut ten goede!

Met je hond in een tent

De meeste honden worden er dolgelukkig van om samen met jou te zijn en knus in jullie holletje te duiken. Hoe dichter bij jou, hoe beter geldt voor de meeste honden.
Wat belangrijk is, is dat je hond de tijd krijgt om te wennen aan slapen in een tent. Je kunt bijvoorbeeld in de tuin oefenen waarbij je de tent open laat en je hond zelf mag kiezen. De eerste keer is het wellicht fijn om zijn mandje in de tent te leggen, dit geeft meteen een vertrouwd gevoel. Dwing je hond nooit om in de tent te komen, geef je hond de tijd om zelf te ontdekken hoe en wat het is. Dan heb je binnen no-time een hond die de tent niet meer uit wil!

TIP: Ga altijd thuis proefslapen in de tent…. en laat je hond nooit alleen achter in een tent.

Lange afstanden

Wandelen, wandelen en nog eens wandelen, een gezonde bezigheid gecombineerd met rust, natuur en samenzijn met je hond. Het is heerlijk om samen actief te zijn. Een aandachtspunt bij lange wandelingen is hoeveel je hond beweegt. Welke afstanden leg je af per dag? Hoeveel uren ben je onderweg en loopt je hond dan aan de lijn of los? Voor de meeste honden die loslopen geldt dat zij het driedubbele afleggen aan afstand in vergelijking met ons mensen. Training is essentieel, niet alleen voor jou, maar zeker ook voor de hond. Als je weet dat je een dag van 6 wandeluren voor de boeg hebt, is het voor sommige honden nodig om ze te begrenzen, om te voorkomen dat ze na anderhalf uur moe zijn. Het reguleren van hun energie is meestal geen overbodige luxe. Het is verstandig om van te voren te beseffen hoeveel dagen je onderweg bent en wat er per dag van je hond wordt verwacht. Één keer vijf uur lopen is namelijk wat anders dan zeven dagen achter elkaar vijf uur per dag lopen. Zeker honden die geen ervaring hebben met lange afstandswandelingen moeten leren wat er van ze verwacht wordt op een dag (of tijdens een reis) en begrensd worden.

TIP: Neem de tijd, een paar maanden, om conditie op te bouwen. Het advies is om telkens een half uur langer te lopen dan de vorige sessie. Neem de tijd om een bepaalde duur te integreren voordat je er tijd aan toevoegt. Als je vandaag 3 uur hebt gelopen, houdt dan een aantal dagen de 3 uur aan voordat je er 4 uur van maakt. Loop met een lange lijn indien je aangelijnd loopt, liefst 5 meter. Ga voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit!

Kilometers of uren?

We zijn gewend te denken in afstanden, en voor mensen die in de lage landen wonen zijn de afstanden gemeten in kilometers een feit. 15 km is 15 km. Maar loop je in de bergen en heb je te maken met hoogtemeters waarbij je gaat klimmen en dalen, dan is de 15 km opeens geen 15 km meer maar wordt het misschien wel 18 km. Denk in wandeluren en houdt het aantal kilometers in je achterhoofd. Hoeveel uren wil je wandelen en hoeveel uren houdt je hond het vol? Houd op vlak terrein ongeveer 15 tot 20 km per dag aan. Dit kun je dagen vol houden. Maar ga je de bergen in? Denk dan eerder aan 5 tot 15 km per dag, afhankelijk van de zwaarte van de route (moerasgrond, rotsen etc.) en de hoogte van de bergen.

TIP: check je hond regelmatig op vermoeidheid, observeer zijn gedrag en wees alert op veranderingen. Pas je reis ten alle tijden aan als je hond dit nodig heeft.

Slapen

Het voldoende diep kunnen slapen is essentieel voor de gezondheid van je hond. Als je met je hond reist wordt je hond automatisch blootgesteld aan een vreemde omgeving, met nieuwe geuren, situaties, wellicht ook andere voeding (hierover straks meer). Allemaal factoren en prikkels die stress kunnen veroorzaken. Slapen zorgt voor de verwerking van alle gebeurtenissen op een dag. Zeker bij een hogere fysieke en emotionele belasting dan normaal is goed en diep slapen essentieel. Daarvoor is het nodig dat de hond zich veilig voelt, dat de hond niet gestoord wordt en dat de hond voldoende tijd krijgt om te rusten. Zorg voor een (lichtgewicht) comfortabel isolerend matje waar je hond op kan slapen.
< 400 gram als het beperken van gewicht meespeelt. Dit beschermt je hond tegen het verlies van lichaamswarmte door een eventuele koude grond waardoor je hond meer energie overhoudt.

Voor jezelf geldt eigenlijk hetzelfde, bij zware belasting, lange wandeldagen eventueel met volle bepakking, wordt veel van je lichaam gevraagd. Voldoende en kwalitatieve rust is belangrijk. Koop een slaapmatje met een R-waarde van minimaal 2,5. Dit is de isolatiewaarde en beschermt je tegen een koude bodem. Hierdoor raak je minder lichaamswarmte kwijt en kan je lichaam dieper ontspannen.

TIP: zorg dat je hond tijdens pauzes zijn rust neemt, net als jij, en niet gaat spelen met soortgenootjes of in het water gaat ravotten. Ook een half uurtje rust kan al wonderen doen.

Tuig of halsband?

In hondenland worden er vele discussies gevoerd over het wel of niet gebruiken van een tuig of halsband. Ga je off the grid? Ga dan sowieso voor een (outdoor) tuig. Een halsband knelt al snel de luchtpijp af, is schadelijk voor de schildklier en bij veel druk in de hals ontstaat druk op de ogen. Drie belangrijke redenen om te kiezen voor meer welzijn voor je hond, niet alleen op reis, maar ook in het dagelijks leven.
Een outdoor tuig heeft als voordeel dat er een handgreep op de rug zit waarmee je je hond kunt ondersteunen in moeilijke situaties. Denk aan rotsen waar je hond over heen moet of rivieren die je door wilt steken. Ook als je hond per ongeluk ergens in het water valt, kun je je hond er makkelijker uit tillen.

Een goed tuig voldoet aan de volgende eisen:
– vrije schouderpartij
– liefst een Y-vorm
– geen horizontale borstband
– geen knelling in de oksels
– geen gespen in de oksel
– geen schurend materiaal
– 4 vingers bij de oksel vandaan
– mag niet heel los zitten (twee vingers tussen de gespen)
– het tuig werkt op geen enkele manier corrigerend
– het tuig doet op geen enkele manier pijn

TIP: Voor een goed outdoortuig ben je bij Ruffwear aan het goede adres, verkrijgbaar bij Actieve Honden.com

Voeding

De hoeveelheid en soort voeding is afhankelijk van je activiteiten. Als je gaat wildkamperen en een trekking gaat doen, dan speelt gewicht een grote rol. Maar ook de hoeveelheid calorieën speelt een belangrijke rol. Als je met je hond reist en lange afstanden aflegt, heeft hij meer voeding nodig dan thuis. Voeding met een hoog energiegehalte en meerdere keren per dag een maaltijd, liefst 3 keer of meer, is dan essentieel. Met kamperen ben je afhankelijk van brok of gevriesdroogde voeding. Stap op tijd (minimaal 2 weken van te voren) over op ander voer als je hond normaal gesproken iets anders krijgt.

TIP: maak thuis al zakjes klaar met het voer afgewogen per dagrantsoen. Gun je hond elke dag een kluif.
Gebruik voor jezelf expeditie maaltijden, pure echte chocolade & noten als extra. Eet voordat je honger krijgt.

Veiligheid

Veiligheid staat boven alles, zowel voor jou als je hond. Bij veiligheid kun je denken aan het naar beneden kunnen vallen van rotsen of afgronden of in stromende rivieren. Honden hebben van zichzelf een goed dieptezicht, ze voelen echt wel aan of iets veilig is of niet. Maar heb je een onstuimige hond die alle kanten opvliegt, dan is het wellicht verstandig je hond op risicovolle plekken aan te lijnen.

Denk ook aan het oversteken van rivieren, hoe diep is het water? Durft je hond er zelf doorheen? Moet je je hond optillen? Hoe sterk is de stroming? Allemaal facetten om rekening mee te houden.

Ga je echt off the grid? Van het pad af? Laat het thuisfront weten welke route je loopt en wanneer je verwacht terug te zijn in de bewoonde wereld.

Houd rekening met wilde dieren, dit kan een slang zijn of giftige kikkers, maar ook roofvogels indien je een zeer klein hondje hebt.

TIP: een goede voorbereiding is het halve werk. Leer het gebied vanaf de kaart al kennen, volg een cursus of ga eens mee met een gids om ervaring op te doen.

Klimaat

Veel mensen zweren erbij om in de zomer op een zonovergoten strand in zuidelijk Europa te vertoeven, met temperaturen boven de 25 graden. Maar maak je hier ook je hond blij mee? Honden voelen zich over het algemeen comfortabel bij temperaturen tussen de 15 en de 20 graden, afhankelijk van het type hond. Er zijn honden die zichzelf scharen onder de zonaanbidders. Toch hebben ook deze honden meer dan genoeg aan maximaal 25 graden. Houdt er rekening mee dat asfalt zeer heet is voor honden, vooral als de zon er de hele dag opstaat, en dat honden onder andere zweten vanuit hun voetzolen. Hierdoor kunnen ze hun warmte niet voldoende kwijt. Beperk de hoeveelheid beweging boven de 21 graden.

Ga je echter naar de kou of het koelere Noorden? Er zijn vele honden, met dikke vachten, die liever de sneeuw induiken dan de warmte. Voor deze honden is het een verademing dat ze koud water, sneeuw of een koele temperatuur tot hun beschikking hebben. Dit soort honden maak je over het algemeen niet blij met een zonvakantie in Spanje.

Heb je geen hond met een dikke vacht maar ga je wel naar de koelere landen? Houdt je hond dan warm en comfortabel, dag en nacht. Een goede fleecejas of andere gevoerde jas voor de nachten is noodzakelijk, samen met een isolerend slaapmatje. Als je hond klein genoeg is, is samen met jou in de slaapzak ook een optie.

TIP: blijf trouw aan de behoeften van je hond en ga zonodig in het voor- of najaar naar warmere landen i.p.v. in de zomer. Zorg in warme gebieden voor zoveel mogelijk rust, zo weinig mogelijk beweging tijdens de warme uren en verblijf bij water waar de hond kan afkoelen. Vermijd autoritten, asfalt of bestrating in de hitte.

Weersomstandigheden

Ga je in de kou kamperen of in de warmte? De meeste honden in Nederland zijn huishonden en zijn gewend om binnenshuis te leven in comfortabele temperaturen. Hierdoor is het belangrijk jezelf af te vragen hoe je hond tijdens de kampeernachten warm blijft in koelere landen. Met uitzondering van honden met een zeer dikke vacht (poolhonden), hebben de meeste (eigenlijk bijna alle) huishonden een jas nodig voor de nachten. Vooral als de temperatuur onder de 10 graden komt en zeker als je richting het vriespunt gaat.

Naast een jas voor de nachten is een regenjas een absolute musthave in de koelere landen. Niet zozeer omdat je hond niet nat mag worden maar meer om te voorkomen dat hij koud wordt door een natte vacht bij stilstand. Je hebt immers geen warme hut met een kachel die op je wacht als je gaat wildkamperen. En onthoudt, je hond is het 24 uurs buitenleven niet gewend.

Voor jezelf geldt, bespaar niet op een goede slaapzak, een goede jas en tent. Goedkoop is over het algemeen duurkoop, maar uiteraard hangt dit af van de omgeving waar je gaat kamperen. Hoe kouder of natter de omgeving, hoe belangrijker de kwaliteit van je spullen.

TIP: wees voorbereid op de meest slechte omstandigheden en zorg dat jij & je hond daarin droog, warm en veilig blijven. Koop voor je hond een jas of regenjas die liever iets te ruim is dan te krap. Pas de hondenkleding in de winkel.

Reis met je hond door Schotland

Regelgeving

Ieder land heeft zo zijn eigen regels met betrekking tot de invoer van honden. Zo zijn er regels over bepaalde hondenrassen die verboden zijn of verplichte entingen en ontwormbehandelingen die de hond gehad moet hebben. Je kunt hiervan een overzicht vinden op de website van de LICG.

EHBO

Op elke reis die je maakt weg van de bewoonde wereld, ben je op jezelf aangewezen in het geval van onvoorziene gebeurtenissen. Een ehbo set voor zowel jezelf als je hond is onmisbaar. In elke outdoorzaak kun je kant en klare ehbo-setjes kopen voor op reis met de noodzakelijke onderdelen als ontsmettingsmiddel, pleisters, verband, wondgaas, een schaar en pincet. Belangrijk is dat er ook pijnstilling bij zit, dit dien je meestal zelf toe te voegen.

Voor je hond kun je een setje samenstellen in overleg met je dierenarts. Vraag om pijnstilling afgestemd op het gewicht van jouw hond, verband en wondgaas. Volg een ehbo cursus zodat je weet wat een normale hartslag of ademhaling is bij jouw hond.

TIP: zoek van te voren uit waar een dierenarts en artsenpost zich in de buurt bevinden en hoe je die kunt bereiken.

Jouw hond staat op nummer 1!

Welke reis je ook gaat maken, zet je hond op nummer 1. Blijf trouw aan de behoeften van jouw hond, ook als dit betekent dat je voor jezelf iets moet laten. Maak keuzes vanuit je hart, geef je ego een paar weken vakantie. Is het te warm? Ga dan niet. Regent het te hard? Wacht tot het droog is. Is je hond moe of geblesseerd? Pas je schema er op aan. Wees flexibel en zie het hele avontuur vooral als iets wat jullie SAMEN ondernemen.

Vertrouwen

Buiten alles wat hierboven genoemd is, is het vertrouwen tussen je hond en jou wellicht nog het belangrijkste. Een hond die jou blindelings vertrouwd, weet waar hij aan toe is bij jou, voelt zich veilig bij jou en kan altijd op je bouwen. Als deze vertrouwensband er is, kan een hond vaak meer en beter met – vreemde of nieuwe – situaties dealen dan een hond die niet weet waar hij aan toe is. Vertrouwen is dan ook een essentiële basis in elke relatie. Zelfvertrouwen, vertrouwen in de wereld, vertrouwen in jou, zorgt ervoor dat je makkelijk kunt reizen met je hond, dat ze zich makkelijk kunnen aanpassen en vooral dat ze ook kunnen genieten. En als jouw hond geniet, geniet jij des te meer!

Do’s & don’t’s

Do’s:
* ten alle tijden samen blijven tenzij alleen zijn geen probleem is
* bereid je reis goed voor
* neem voldoende voer mee
* ontworm je hond binnen de verplichte termijn van het desbetreffende land
* zorg dat je hondenpaspoort up to date is
* zorg voor ongediertepreventie (tegen vlooien, teken, zandvliegen etc.)
* zorg voor een sterke vertrouwensband
* zorg voor veiligheid
* gebruik van (outdoor) tuig
* zorg altijd voor onbeperkt schoon water
* zorg voor dagelijkse momenten van diepe slaap/rust
* neem maanden de tijd voor training en voorbereiding
* leer te werken met kaart & kompas

Don’t’s:
* vliegen in het ruim
* je hond alleen in een tent laten
* je hond alleen laten als hij zich ergens niet veilig voelt
* onvoorbereid op pad gaan
* je hond aan gevaarlijke situaties blootstellen
* je hond uitputten
* gebruik van halsband
* op vakantie gaan met temperaturen boven de 25 graden

Gratis paklijst

Wil je gratis een paklijst ontvangen voor het reizen met je hond als je gaat wildkamperen? Stuur dan een mailtje naar True Nature Trails o.v.v. paklijst

Wil je graag wildkamperen maar heb je geen ervaring? Kijk dan eens naar het aanbod in Noorwegen en Schotland, reizen waar je de ultieme vrijheid van het wildkamperen kunt ervaren, dagenlang onderweg bent buiten de bewoonde wereld, off the grid.