Reis met je hond door Noorwegen

HARDANGERVIDDA

national park

De ongereptheid van
Hardangervidda National Park

De Hardangervidda is het hoogst gelegen plateau in Europa met een oppervlakte van 8000 km2. Een deel daarvan, 3422 km2 beslaat het nationale park, het grootste nationale park van Noorwegen. Het centrale deel van de vlakte bevindt zich tussen de 1200 en 1400 meter hoogte.

Hardangervidda NP is een paradijs voor wandelaars en avonturiers die er met hun hond op uit willen. Eindeloze vergezichten, meren, beekjes en rivieren doorkruizen de hoogvlakte. Het relatief vlakke landschap is uitermate geschikt voor iedere wandelaar, jong en oud.

In de winter is de Hardangervidda bedekt onder een dikke laag sneeuw maar van juni tot oktober kunnen de wandelschoenen uit de kast!

Het gebied is aan de rand prima te bereiken met de auto, in het park zelf is geen bewoning en zijn er geen wegen. Kortom, je gaat te voet de wonderlijke stille wereld in. Dagen wandelen zonder iemand tegen te komen, helemaal zelfvoorzienend.

In Noorwegen geldt het allemansrecht, een gewoonterecht om (particuliere) grond te betreden om van de vrije natuur te genieten. Je mag onder andere wandelen, fietsen, zwemmen en varen, niet-beschermde bloemen, paddenstoelen en bessen plukken, en voor één nacht een tent opzetten op eenzelfde plek. Voorwaarde is dat er geen schade aan de natuur wordt aangericht. Dit is onder andere één van de redenen geweest voor True Nature Trails om de reizen in Noorwegen te organiseren, het feit dat je overal in de vrije natuur een tent mag opzetten. Dit geeft een onbeschrijfelijk gevoel van vrijheid. Hardangervidda National Park is daarnaast ook nog eens goed bereikbaar vanuit Nederland.

Ben je er ook klaar voor? Ga je mee?