Slide thumbnailIsle of Skye met je hond

Isle of Skye

BOEK NU!

SCHOTLAND

Backpacken in Noorwegen

OVER MIJ

Met inmiddels meer dan 10 jaar backpackervaring in de bergen, vele tochten en wildkampeer avonturen, kan ik wel zeggen dat ik alles zo’n beetje heb meegemaakt. Uitdagende weersomstandigheden, kapotte spullen, een zeer lijf, het moeten inschakelen van een traumahelikopter…. aan avontuur in ieder geval nooit gebrek.

Maar er is altijd weer die drive om één te worden met de natuur: op reis zijn met je hond is geweldig! Ik zeg altijd: dat moet je VOELEN! Voelen in elke vezel van je lijf.

Deze ervaringen delen met je liefste maatje, daar kan niks tegenop. Je hond de hele dag zien genieten, giet daar je eigen geluk bovenop en je hebt een recept voor het leven. De reizen van True Nature Trails zijn uniek in zijn soort, reizen waarbij de verbinding met je hond centraal staat in combinatie met een flink portie avontuur.

Als holistisch gedragstherapeut voor honden en outdoor specialist, heb ik mijn vaardigheden perfect weten te combineren in de praktijk. Veiligheid en afwisseling staan altijd voorop bij elke reis. Je bent in goeie handen.

Ga je mee op avontuur?

INFORMATIE ISLE OF SKYE

Data
1 tot 9 mei 2024 (1 plek vrij)


Start- & eindpunt:
Isle of Skye


Aantal personen/honden
Maximaal 5 avonturiers met 1 hond per persoon. Meer honden alleen in overleg.


Fitheid
Voor deze reis is een zeer goede conditie vereist, zowel voor je hond als voor jou. Tredzekerheid is een must, tevens heb je geen last van hoogtevrees. Reken op tochten tussen de 4 à 5 uur, deels met backpack (incl. tent, slaapzak, voeding etc), deels met dagrugzak waarbij we intense beklimmingen en afdalingen zullen maken.


Reis naar Schotland
Voor deze reis is een auto een vereiste.
Er zijn verschillende mogelijkheden om naar Schotland te reizen. Na aanmelding ontvang je uitgebreide informatie over de reismogelijkheden naar Schotland.

TIP:Trek een aantal dagen uit om naar Schotland te reizen zodat je uitgerust aankomt op de plaats van bestemming.


Inschrijven
Inschrijven voor deze reis kan tot en met 29 februari 2024.

*** De Skye Trail gaat door bij aanmelding van 5 deelnemers.


Prijs
€1195,-

Isle of Skye
Isle of Skye
Isle of Skye
Isle of Skye

INCLUSIEF

 • 5 overnachtingen op een camping in een tent***
 • 3 nachten wildkamperen met spectaculaire uitzichten
 • 7 waanzinnig mooie tochten
 • diner dag 4
 • lichtgewicht 2-persoons tent (voor 1 persoon met 1 hond)
 • persoonlijke reisbegeleiding door ervaren gids
 • satelliet apparatuur om onze veiligheid te garanderen
 • deskundig advies over wandeltechnieken
 • kennismakingsdag in NL
 • e-book hoe bereid ik mijn hond voor op langere tochten?

  *** bij het gebruik van een camper, caravan of stroom wordt een toeslag gerekend

EXCLUSIEF

 • reiskosten naar Isle of Skye, Schotland (voor deze reis is een eigen auto vereist)
 • reiskosten ter plaatse
 • persoonlijke uitrusting naast de tent
 • maaltijden (optioneel bij te boeken, zie hieronder)
 • annuleringsverzekering
 • reis- en ongevallenverzekering
  De reisverzekering moet o.a. een goede bergsportdekking met opsporings- en reddingsacties dekking hebben. Dit is verplicht.

MAALTIJDPAKKET €165,-

Maaltijden tijdens de tochten zijn een belangrijk onderdeel van de reis. Gezonde voedende ingrediënten leveren de energie die je nodig hebt, het liefst met zo min mogelijk gewicht en verpakking. Het is mogelijk een maaltijdpakket te boeken waarbij alle maaltijden inclusief zijn, vanaf diner dag 1 t/m diner dag 8.

In het maaltijdenpakket zitten ontbijt, lunch & diner inbegrepen. Eet je veganistisch, vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij of wil je biologisch? Het is allemaal mogelijk.

JOUW HOND

True Nature Trails biedt op maat gemaakte reizen aan voor een onvergetelijke ervaring met je hond. De liefde voor de natuur is groot, net als het welzijn van honden. Het vermijden van stress bij honden staat centraal binnen elke reis van True Nature Trails.

* heeft een leeftijd van minimaal 1,5 jaar
* heeft fysiek een goede conditie
* heeft geen overgewicht
* is emotioneel stabiel
* kan goed met veranderende omstandigheden omgaan
* loopt zonder problemen aan de lijn
* draagt een Y-tuigje
* wordt geleid met een lijn van min. 5 m (geen flexlijn)

Voor deze reis is het belangrijk dat jij en je hond goed op elkaar afgestemd zijn. Dit betekent als je hond moet wachten tijdens een steile afdaling, dat hij dit ook begrijpt en doet. Met andere woorden, jij en je hond begrijpen elkaar zonder al te veel woorden of poespas, jullie zijn een team! Twijfel je hierover? Neem even contact op.

Deze reis is absoluut niet geschikt voor honden die aan de lijn trekken.

 

Go on adventure. Before you run out of time!

REISBESCHRIJVING THE SKYE TRAIL

Een reis op de Isle of Skye in Schotland is eigenlijk niet in woorden te beschrijven. De ervaring, de beleving, is niet uit te drukken in woorden en zelfs niet in foto’s. Hoe dan ook, om een klein beetje een richting te geven, hier een globale beschrijving van de reis.

Dag 1
Aankomst op de plek van bestemming, voorbereiden op backpacktocht, installeren voor een overnachting op een camping. Praktische workshop.


Dag 2
We verlaten de camping en gaan starten aan een tocht door de bergen waar we de komende twee nachten zullen wildkamperen. Grotendeels slingeren we langs een rivier. Diverse toppen zullen ons gedurende de dag van de bewoonde wereld afschermen. We wanen ons in de Schotse wildernis. Eind van de middag zetten we onze tentjes op aan een groot verlaten loch. Zeg tegen een Schot nooit ‘meer‘ of ‘lake‘, want een loch is een loch en daar zijn ze trots op!

Backpack / 11,5 km / Tijdsduur: +/- 4 u / Stijging: 350 m / Daling: 330 m


Dag 3
We breken onze tentjes af en ontbijten aan de rand van het loch voordat we er omheen zullen lopen. Gedurende de dag zien we verschillende toppen en vergezichten om ons heen, werkelijk betoverend! We vervolgen onze weg door deze omgeving om op zoek te gaan naar weer een nieuwe plek waar we gaan wildkamperen in een typische Schotse glen (vallei).

Backpack / 11,5 km / Tijdsduur: +/- 4 u / Stijging: 360 m / Daling: 300 m


Dag 4
Op ons gemakje breken we de tenten af en genieten we van ons ontbijt. Een kort en gemakkelijk stukje vandaag terug naar de bewoonde wereld. Terug bij onze auto’s rijden we anderhalf uur door naar een ander gebied voor een nacht op een camping met een vrije middag/avond.

Backpack / 6,5 km / Tijdsduur: +/- 1,5 u / Stijging: 20 m / Daling: 90 m


Dag 5

Tot de namiddag is vrij te besteden. Heerlijk om uit te rusten en te chillen. Einde van de middag gaan we met een dagrugzak op pad naar de Trotternish Ridge, een spectaculaire wandeling langs golvende groene bergen, ruige hoge kliffen, uitgestrekte plateaus en scherpe rotsformaties. In dit door aardverschuivingen gevormde landschap zullen we ons avondeten nuttigen. Met een vervuld gevoel zal je daarna je tentje induiken op de camping.

Dagrugzak / 6,5 km / Tijdsduur: +/- 2,5 u / Stijging: 270 m / Daling: 270 m


Dag 6

De route van vandaag, naar The Old man of Storr, is overdag (net als dag 5) extreem toeristisch. Dat is de reden dat we laat in de middag vertrekken zodat we het rijk voor ons alleen hebben als we boven zijn. Er staat ons een pittige klim te wachten, steile stukken omhoog en naar beneden. Deze tocht vergt op sommige stukken uiterste focus. Maar geen zorg, het is veilig. Boven op de top zullen we ons diner nuttigen. Je inzet zal rijkelijk worden beloond met uitzichten op de karakteristieke rotsformaties die het gevolg zijn van aardverschuivingen. Overnachten op de camping.

Dagrugzak / 9,5 km / Tijdsduur: +/- 4 u / Stijging: 530 m / Daling: 540 m


Dag 7
Einde ochtend rijden we eerst een stuk naar het zuiden voordat we weer met de backpack op pad gaan. Een niet al te zware hike naar een prachtige afgelegen loch, vlak aan de kust. Aan de rand van het loch zetten we onze tentjes op en genieten we van de rust, het uitzicht en de stilte. Misschien heb je zelfs zin in een verfrissende duik?

Backpack / 5,5 km / Tijdsduur: +/- 2 u / Stijging: 200 m / Daling: 200 m


Dag 8

Alweer de laatste dag! Al merk je daar nog niks van als je hier wakker wordt. We breken de tentjes af en lopen richting de kust. Langs de rand van het water zullen we op hoogte naar een vallei lopen. Gelukkig heb je geen hoogtevrees want op sommige stukken loopt het lijnrecht meters naar beneden! Het laatste stukje lopen we door glooiende heuvels terug naar het startpunt. We sluiten af met een laatste nacht op een camping, zodat je kunt uitrusten van deze intense week.

Backpack / 8 km / Tijdsduur: +/- 2,5 u / Stijging: 260 m / Daling: 240 m

***
~ wandeltijden zijn exclusief pauze en geven een richtlijn.
~ de route en het programma kunnen worden gewijzigd als de weersomstandigheden hier aanleiding voor geven.

Wat anderen zeggen

Een onvergetelijke reis waar ik nauwelijks woorden aan kan geven, zo indrukwekkend, zo intens. Ik heb genoten van de natuur, de eindeloze stilte, het drinken uit meren en rivieren, de mist zien optrekken in de ochtend, alle elementen, back to basic.

De begeleiding van Anouk was buitengewoon goed. Ik heb haar leren kennen als een goede reisleider, haar liefde en zorg voor deze aarde en haar hond Taka. Ze is een daadkrachtige inspirerende vrouw die stevig in haar schoenen staat. Voor herhaling vatbaar!

Kort gezegd: het was fantastisch! Het wildkamperen, puur genieten vanuit je tentje ‘s morgens met zicht op een idyllisch meertje…

De tochten waren soms pittig & uitdagend maar wat een voldoening om boven te komen met wonderbaarlijk mooie uitzichten!

De natuur in Schotland is prachtig. Anouk, je hebt ons goed voorbereid op dit avontuur en ons steeds veilig en wel terug beneden gebracht. De reis is een aanrader voor iedereen die houdt van natuur, de bergen, de rust en een gezond portie uitdaging!

Schotse Hooglanden

Onze eerste kennismaking met Noorwegen, en wat voor één. Overweldigend mooie natuur, zeer afwisselend, rust en schone lucht. Het overtrof alle verwachtingen. Fijne kleine groep met tijd voor gesprekken & tijd voor stilte. De meest mooie wandelingen met genoeg pauzes, soms grensverleggend. Anouk is een fijne gids die weet waar ze het over heeft en haar zaakjes goed regelt. Ik heb bewondering voor de manier waarop zij in het leven staat en dit heeft mij zeker geïnspireerd.

Dankjewel 🙏 Anouk en Taka & Lucy.

We hebben optimaal genoten van jouw expertise en goede zorg! Verrast door een breed pallet aan vergezichten, natuur & onuitwisbare herinneringen… Wat een fantastische ervaring! Mooie, ongerepte, rustgevende en fascinerende omgeving en dat kunnen delen met je eigen trouwe vriend ( lees ..viervoeter ) en gelijkgestemden… heerlijk!

Een opmaat voor meer … :-). … en dan spreek ik ook namens Roos … want als onze fysieke toestand het toelaat dan gaat volgend jaar de tent mee… 😉. Nu al zin in!

Magic of the Fjells was voor mij een hele mooie ervaring. Noorwegen heeft een zeer afwisselend landschap met bergen, meren, watervallen & bossen en wij zijn overal geweest! Anouk kent alle mooie (geheime) hoekjes van Noorwegen, hoekjes die ik zelf niet had gevonden.

Het welzijn van de honden staat voorop en het programma werd, waar nodig, eventueel aangepast. Op hun eigen tempo mochten de honden aan elkaar wennen.

Ik hoop in de toekomst nog een keer met True Nature Trails mee te kunnen. Met weer zoveel zon!

Hardangervidda National Park

Een onvergetelijke vakantie met zes dagen hiken over de Hardangervidda. Wat een natuurschoon met geweldige uitzichten. Anouk is er een uit duizenden: zeer veel respect voor haar en wat zij neer heeft gezet met True Nature Trails. De organisatie was tot in de puntjes en kleinste details geregeld.

Ik kan vanuit m’n hart zeggen dat deze vakantie er één was om nooit te vergeten. Ben je avontuurlijk ingesteld, sportief èn heb je een hond (hoewel dat laatste niet persé hoeft): Boek een reis bij True Nature Trails.

Na de Deep Dive nu het Rondje Rondane, een meerdaagse backpacktocht in Rondane National Park. En wauw wat een ervaring… Uitdagende omstandigheden en terrein en het wisselende weer heeft ons doen beseffen dat er in een waanzinnige omgeving, in het gezelschap van hele fijne reisgenoten en honden, er feitelijk mentaal geen grenzen zijn… en dat er ondanks de enorme inspanning het overwinningsgevoel de blijdschap overblijft … Het was een geweldige ervaring!

Thanks Anouk .. and we will meet again 😉!!

Mijn 3e reis bij True Nature Trails en wat een indrukken weer! De rauwe en indrukwekkende rotsen, verpletterende uitzichten, de kleur groen overal om je heen en vooral de mist! Schotland brengt je in contact met een gevoel die je nergens anders vindt. Kamperen tussen de bergen, geen wind, het duurt even voordat je de stilte echt hoort. Prachtig!

Met uitdagende tochten en een goede balans met rust en een scherp oog voor het welzijn van de honden. Ik kan ervan op aan dat Anouk alles tot in de puntjes regelt.

Schotse Hooglanden

Een onvergetelijke ervaring! Samen met je hond terug naar de basis. Het één worden met de natuur, je volledig overgeven aan het nu. De rest is even onbelangrijk. Bijzonder om dat te ervaren.

Het reizen met een kleine groep vond ik erg prettig. Interessante, waardevolle gesprekken gehad met Anouk en m’n medereizigers. Stof tot nadenken. De begeleiding is uitstekend, ook in onvoorziene situaties staat Anouk haar mannetje, behoudt de rust en handelt. Petje af. Deze reis heeft een ongelooflijke indruk gemaakt. Dankjewel.

ISLE OF SKYE

De Isle of Skye is het op één na grootste schiereiland van Schotland maar mag gerust het meest indrukwekkende eiland van Schotland worden genoemd. Qua oppervlakte is het te vergelijken met de provincie Zeeland. Dit eiland is werkelijk een droom voor iedere natuurliefhebber. Veel wildernis, intense groene kleuren en zeer bijzondere rotsformaties en ruige kliffen.

De Skye Trail, de slingerende lange afstandsroute over de Isle of Skye, heeft een lengte van 128 km van noord naar zuid, of andersom. Met enorm ruige stukken en fenomenale uitzichten. De schoonheid langs deze trail is ongekend. Deze tocht is zeker niet voor beginners, de route heeft namelijk geen bewegwijzering en daarnaast kan het weer of een gebrek aan water zeker ook voor uitdagingen zorgen.

Ik heb het in 2023 meegemaakt dat mijn tent midden in de nacht, bovenop een berg, stuk waaide, het waaide net iets te hard. Als je de gehele lengte zou lopen ga je een mooie uitdaging aan.

Tijdens deze reis lopen we delen van de Skye Trail met de mooiste highlights die je verbluft doen staan.

“Hiken in het decor van de Lord of the Rings, groen, ruig en weids.”

FAQ THE SKY TRAIL

The Skye Trail  is voor mensen met honden die de bijzondere natuur van de Isle of Skye willen verkennen onder begeleiding van een ervaren gids. Door te kamperen in de wildernis, verbind je je volledig met de aarde. Naast de meerdaagse backpacktocht door de uitgestrekte hooglanden, is er een fijne afwisseling met het verblijf op campings (gebruik van sanitair).

Deze reis is zeer geschikt voor mensen die het wildkamperen willen ervaren maar zelf nog niet the knowhow hebben om het solo te gaan doen. Je hoeft niet na te denken over routes, veiligheid of highlights, je wordt zonder meer ondergedompeld in het mooiste van wat de Isle of Skye te bieden heeft.

Tredzekerheid en een fit lichaam is een must. Ook de afstemming tussen jou en je hond is van belang, als je aan je hond vraagt om even te wachten, dat je hond dit ook doet. Deze reis is niet geschikt voor honden die enorm aan de lijn trekken.

Uiteraard! Iedereen vanaf 18 jaar en ouder is welkom. Het is natuurlijk wel fijn als je van honden houdt, dat maakt het voor jezelf een stuk plezieriger.

Je kunt op verschillende manieren naar Schotland komen, via de weg of met een ferry. Na je aanmelding ontvang je hierover uitgebreide informatie en kun je zelf kiezen wat bij jou past, op basis van hoeveel tijd je hebt, wat prettig is voor je hond of wat aansluit bij de rest van je vakantie.

Een belangrijk aandachtspunt bij True Nature Trails is het voorkomen en vermijden van stress bij honden. Vliegen is zeer zeer stressvol voor honden en heeft negatieve gevolgen voor het welzijn van de hond. Met een gestreste hond aan een reis beginnen is geen goede start. Vliegen is geen geschikte vorm om naar het startpunt te komen, tenzij je zonder hond komt.

In de blog over hondenevenementen ga ik meer de diepte in op de gevolgen van stress. Na je aanmelding ontvang je uitgebreide informatie over de reis naar Schotland.

Dat zijn de:

DEEP DIVE d’LUXE in Noorwegen

MULLERTHAL TRAIL in Luxemburg

SPEUREN & WANDELEN in de Eifel, Duitsland

Dat zijn de:

MAGIC OF THE FJELLS in Noorwegen

RONDJE RONDANE in Noorwegen

MYSTIQUE SCHOTLAND in Schotland

THE SKYE TRAIL in Schotland

Ongeveer tussen de 18 en 20 kilo, afhankelijk van het gewicht van jouw hond. Als je namelijk een Duitse Herder hebt van 40 kilo, heb je meer hondenvoer en grotere of zwaardere hondenspullen mee dan wanneer je een Jack Russell hebt van 10 kilo.

Ja, mits je van te voren gaat trainen met een gevulde backpack. Iedereen met een gezond fysiek lichaam kan deze reis maken. Wel is het van belang dat je traint en opbouwt naar het lopen met een backpack. Een
goede voorbereiding is essentieel en vergroot de kans dat je optimaal kunt genieten. Wandelen in de bergen is nu eenmaal prettiger als je fit en lenig bent.

De afstanden in kilometers zijn niet zo van belang aangezien we met hoogtemeters te maken hebben en een ruig terrein. Maar als we dan toch over kilometers spreken, is de langste backpacktocht 11,5 km (+/- 4u). Door het klimmen en dalen is het lopen intenser dan op vlakke Hollandse bodem, op een afwisselende ondergrond van rotsen, grond of moerasgrond. Het tempo ligt daardoor vele malen lager en maakt het aantal kilometers daardoor niet zo relevant. Er wordt dus voornamelijk in wandeluren gerekend i.p.v. in kilometers. Het aantal wandeluren ligt ongeveer tussen de 3 en 4 uur per dag.

De backpacktochten op de Isle of Skye hebben in totaal, verdeeld over de verschillende dagen, 830 hoogtemeters, verdeeld over twee verschillende tochten. Deze tochten gaan over een glooiend berggebied zonder steile beklimmingen. Dit maakt het voor iedereen makkelijk en mogelijk om te backpacken. De overige hoogtemeters worden met een dagrugzak afgelegd.

The Skye Trail beslaat in totaal 1990 hoogtemeters verdeeld over 7 wandeldagen.

Dit is van een aantal factoren afhankelijk:

 • in sommige gebieden lopen schapen met lammeren of herten. Als jouw hond op schapen of wild jaagt dient je hond aangelijnd te blijven.
 • hoe de honden onderling op elkaar reageren. Indien honden stress krijgen van elkaar, blijven ze aangelijnd.
 • honden kunnen zichzelf uitputten, de natuur is namelijk een walhalla voor de honden. De dagtochten zijn intens, met hoogteverschillen en ondergronden die de meeste honden niet gewend zijn. Sommige honden dienen tegen hun eigen enthousiasme beschermd te worden. We wandelen namelijk niet 1 dagtocht, maar een week achter elkaar en dus is het fijn dat je hond op dag 3, 4 en 5 nogsteeds fit en blij is en de tochten aankan.
 • sommige plekken vragen om extra aandacht als het gaat om veiligheid, bijvoorbeeld bij een diepe afgrond of hoge rotsen. Het spreekt voor zich dat we geen onnodige risico’s nemen en honden op dit soort plekken aanlijnen.
 • daarnaast kan de plaatselijke regelgeving aanleiding zijn voor het moeten aanlijnen van de honden.

Het streven is om de honden zoveel mogelijk los te laten lopen waar het kan, afhankelijk van bovengenoemde punten en uiteraard op eigen verantwoordelijkheid.

Ja, je neemt zelf hondenvoer mee. Houdt er rekening mee dat je hond tijdens de langere reizen in Noorwegen en Schotland meer eet dan thuis. De honden krijgen minimaal 2x per dag eten, ook als je hond normaal gesproken 1x per dag te eten krijgt. Snacks voor onderweg zijn natuurlijk ook een cadeautje voor je hond. Op de kennismakingsdagen wordt dit thema uitvoerig besproken. Wat neem je mee? Hoeveel neem je mee?

 • sociaalvaardig
 • heeft een leeftijd van minimaal 1,5 jaar
 • heeft fysiek een goede conditie
 • heeft geen overgewicht
 • is emotioneel stabiel
 • kan goed met veranderende omstandigheden omgaan
 • ervaring met kamperen
 • kan eventjes alleen zijn zonder stress (bv. tijdens de reis, tijdens douchen, tijdens
  diner/ontbijt)
 • loopt zonder problemen aan de lijn
 • draagt een Y-tuigje
 • wordt geleid met een lange lijn van minimaal 5 meter (geen flexlijn)

Is er iets waaraan jouw hond niet voldoet en twijfel je? Neem dan gerust contact op! Alles valt te bespreken en er is veel mogelijk.

Het laatste wat je wilt is natuurlijk dat je hond gewond raakt of geblesseerd. Maar geen zorgen, jouw gids heeft een EHBO diploma voor honden en heeft ook een uitgebreide EHBO kit mee om eerste hulp te kunnen verlenen. Gelukkig is er nog nooit iets gebeurd tijdens de reizen van True Nature Trails en dat heeft alles met de gedegen voorbereiding te maken. Daarnaast weten wij precies in welke gebieden we welke dierenartsen kunnen benaderen.

Bij de wildkampeerreizen speelt naast veiligheid ook comfort een grote rol. Ik zeg altijd, bespaar niet op je spullen, zij bepalen in grote mate jouw comfort en veiligheid. Denk aan de eisen voor je kleding, slaapmatje, slaapzak, je kooksetje etc. Als je eenmalig wilt gaan wildkamperen, kun je ook spullen huren, zie volgende vraag. Na je aanmelding ontvang je hierover uitgebreide informatie.

Ja. Kwalitatief goede spullen bepalen in grote mate jouw veiligheid en comfort. De tent is inclusief, maar daarmee ben je er nog niet. Gelukkig zijn er bedrijven waar je kampeerspullen kunt huren. Het voordeel van spullen huren is dat je kunt ervaren of je dit vaker wilt gaan doen en niet zelf eerst alles hoeft aan te schaffen. Alles zelf kopen kan altijd nog. Ook hierover ontvang je uitgebreide informatie na je aanmelding.

Ja, maar zeker niet overal. Als je het water eerst kookt loop je sowieso weinig  risico. Maar de ervaring van True Nature Trails is dat er nog nooit iemand ziek is geworden van ongekookt water uit de bergen, tenminste niet op de plekken waar onze reizen plaatsvinden. 100% garantie heb je nooit, als er een dood dier aan de waterkant ligt, kan dit natuurlijk invloed hebben op de waterkwaliteit. Maar in de praktijk komt dit zelden voor. Jouw gids kan je precies aanwijzen welk water wel en niet geschikt is. Daarnaast hebben we een waterfilter mee want er is niets zo heerlijk als vers stromend bergwater te drinken!

Leave no trace staat met stip op nummer 1! Dat betekent in het Nederlands ‘laat geen spoor achter’.

 • Al het afval wat je hebt, inclusief wc-papier, fruitschillen etc. neem je mee.
 • De grote boodschap doe je minimaal 75 meter van stromend water af, in een kuiltje en bedek je eventueel met gras of stenen. Wc-papier neem je mee!

© Copyright - True Nature Trails