Slide thumbnailSchotse HooglandenBOEK NU!

Schotse Hooglanden

MYSTIQUE SCHOTLAND

Spectaculaire uitzichten vanuit je tentje, glooiende heuvels en zeer afwisselende natuur, dat staat je te wachten tijdens deze wandelvakantie met je hond in de Schotse Hooglanden, op een bijzonder eiland aan de westkust. Een combinatie van uitdagende dagtochten over diverse toppen, langs de kust en met de backpack op pad om te gaan wildkamperen in verlaten glen’s.

UITNODIGING IN DE SCHOTSE HOOGLANDEN

Een week lang wordt je ondergedompeld in het ultieme gevoel van wat de Schotse Hooglanden je te bieden hebben. Ruigte, zachtheid, glooiing, het is er allemaal. Met jouw trouwe viervoeter ga je op avontuur, de stilte in, samensmelten met de elementen van de natuur. Wakker worden aan een helder bergmeer of met uitzicht op die uitgestrekte vallei? Maak je borst maar nat!

De afwisseling tussen het comfort van een camping en het wildkamperen maakt dat je voor maximaal 2 dagen eten, hondenvoer en spullen meedraagt. Het totaalgewicht van je backpack zal hierdoor lager zijn dan bij een meerdaagse aaneengesloten tocht.

Jouw viervoeter is uiteraard welkom, je kunt er van op aan dat het welzijn van jouw hond voorop staat. Jouw gids is ervaringsdeskundige als het aankomt op avontuurlijke reizen met je hond.

Naast de intense hikes is er voldoende tijd om bij te komen, te ontspannen, voor je uit te staren of een boek te lezen. De nadruk ligt op het hiken met spectaculaire uitzichten, het ontdekken van ultieme plekjes waar niets of niemand ons stoort. Ben jij klaar voor de Schotse Hooglanden?

Backpacken in Noorwegen

OVER MIJ

Met inmiddels meer dan 10 jaar backpackervaring in de bergen, vele tochten en wildkampeer avonturen, kan ik wel zeggen dat ik alles zo’n beetje heb meegemaakt. Uitdagende weersomstandigheden, kapotte spullen, een zeer lijf, het moeten inschakelen van een traumahelikopter…. aan avontuur in ieder geval nooit gebrek.

Maar er is altijd weer die drive om één te worden met de natuur: op reis zijn met je hond is geweldig! Ik zeg altijd: dat moet je VOELEN! Voelen in elke vezel van je lijf.

Deze ervaringen delen met je liefste maatje, daar kan niks tegenop. Je hond de hele dag zien genieten, giet daar je eigen geluk bovenop en je hebt een recept voor het leven. De reizen van True Nature Trails zijn uniek in zijn soort, reizen waarbij de verbinding met je hond centraal staat in combinatie met een flink portie avontuur.

Als holistisch gedragstherapeut voor honden en outdoor specialist, heb ik mijn vaardigheden perfect weten te combineren in de praktijk. Veiligheid en afwisseling staan altijd voorop bij elke reis. Je bent in goeie handen.

Ga je mee op avontuur?

INFORMATIE SCHOTSE HOOGLANDEN

Data
13 t/m 20 mei 2024 (nog 2 plekjes vrij)


Start- & eindpunt:
omgeving Glasgow


Aantal personen/honden
Maximaal 5 avonturiers met 1 hond per persoon. Meer honden alleen in overleg.


Fitheid
Voor deze reis is een zeer goede conditie vereist, zowel voor de hond als voor de begeleider. Reken op tochten tussen de 4 à 5 uur, deels met backpack (incl. tent, slaapzak, voeding etc), deels met dagrugzak. Om op de mooiste plekken wild te kamperen gaan we de hoogte in en staan ons beklimmingen en afdalingen te wachten, dit vereist een goede conditie. Op dag 5 hebben we een (hoognodige) rustdag waarbij we een kortere wandeling maken.


Inschrijven
Inschrijven voor deze reis kan tot en met 17 maart 2024.

*** De Mystique Schotland week gaat door bij aanmelding van 5 deelnemers.


Prijs
€1155,-

Schotse Hooglanden
Schotse Hooglanden
Schotse Hooglanden

INCLUSIEF

 • 5 overnachtingen op een camping in een tent***
 • 2 nachten wildkamperen met spectaculaire uitzichten
 • 6 afwisselende wandeltochten
 • lichtgewicht 2-persoons tent (voor 1 persoon met 1 hond)
 • persoonlijke reisbegeleiding door ervaren gids
 • satelliet apparatuur om onze veiligheid te garanderen
 • deskundig advies over wandeltechnieken
 • kennismakingsdag in NL
 • e-book hoe bereid ik mijn hond voor op langere tochten

  *** bij het gebruik van een camper, caravan of stroom wordt een toeslag gerekend. Tevens is het mogelijk om, indien gewenst, tijdens de campingnachten in een nabijgelegen hostel te overnachten.

EXCLUSIEF

 • reiskosten naar Schotland (omgeving Glasgow, voor deze reis is een eigen auto vereist)
 • reiskosten ter plaatse
 • persoonlijke uitrusting naast de tent
 • eventuele overnachtingen in een hostel
 • maaltijden (optioneel bij te boeken, zie hieronder)
 • annuleringsverzekering
 • reis- en ongevallenverzekering
  De reisverzekering moet o.a. een goede bergsportdekking met opsporings- en reddingsacties dekking hebben. Dit is verplicht.

MAALTIJDPAKKET €175,-

Maaltijden tijdens de tochten zijn een belangrijk onderdeel van de reis. Gezonde voedende ingrediënten leveren de energie die je nodig hebt, het liefst met zo min mogelijk gewicht en verpakking. Het is mogelijk een maaltijdpakket te boeken waarbij alle maaltijden inclusief zijn, vanaf diner dag 1 t/m lunch dag 8.

In het maaltijdenpakket zitten ontbijt, lunch & diner inbegrepen. Eet je veganistisch, vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij of wil je biologisch? Het is allemaal mogelijk.

JOUW HOND

True Nature Trails biedt op maat gemaakte reizen aan voor een onvergetelijke ervaring met je hond. De liefde voor de natuur is groot, net als het welzijn van honden. Het vermijden van stress bij honden staat centraal binnen elke reis van True Nature Trails.

* heeft een leeftijd van minimaal 1,5 jaar
* heeft fysiek een goede conditie
* heeft geen overgewicht
* is emotioneel stabiel
* kan goed met veranderende omstandigheden omgaan
* loopt zonder problemen aan de lijn
* draagt een Y-tuigje
* wordt geleid met een lijn van min. 5 m (geen flexlijn)

Live for the moments you can’t put in words…

REISBESCHRIJVING MYSTIQUE SCHOTLAND

Een reis in de Schotse Hooglanden is eigenlijk niet met een paar woorden te beschrijven. De ervaring, de beleving, is niet uit te drukken in woorden en zelfs niet in foto’s. Hoe dan ook, om een klein beetje een richting te geven, hier een globale beschrijving van de reis.

Dag 1
Aankomst op de plek van bestemming. Overnachting op een camping. Kennismaking. Praktische workshop.


Dag 2
We starten met de eerste tocht langs de kust met de bergen naast ons. Grote kans dat we de grote rode edelherten spotten die hier veelvuldig lopen. We kamperen op de camping.

Dagrugzak / 12,5 km / Tijdsduur: +/- 4 u / Stijging: 370 m / Daling: 370 m


Dag 3
In de ochtend is er vrije tijd. Vanaf de middag gaan we op pad met onze backpack. Ditmaal gaan we de hoogte in richting de hoogvlaktes. Verschillende watervallen en een verlaten meertje passeren we gedurende de dag. Eenmaal boven heb je weids uitzicht over de uitgestrekte omgeving, je waant je in alle opzichten in de Schotse hooglanden. Een ongekend mooie plek waar we gaan wildkamperen in een vallei.

Backpack / 5,5 km / Tijdsduur: +/- 2,5 u / Stijging: 358 m / Daling: 22 m


Dag 4
Op ons gemakje breken we de tenten af en vervolgen we de tocht naar een naastgelegen dal. Over glooiende heuvels volgen we een rivier naar beneden. Langzaam dalen we steeds verder af in de vallei waar we bij een andere grote rivier uitkomen. Een makkelijke hike vandaag, voornamelijk dalend. De rivier brengt ons uiteindelijk weer in de bewoonde wereld. Na afloop komen we terug voor een nacht op de camping met een vrije middag/avond.

Backpack / 12 km / Tijdsduur: +/- 4 u / Stijging: 236 m / Daling: 573 m


Dag 5
Rustdag (in ieder geval voor de honden). Mogelijkheid tot diverse excursies.


Dag 6
We bestellen vandaag een blauwe lucht. Van zeeniveau klimmen we naar drie verschillende naast elkaar gelegen toppen. Dit is dan ook de zwaarste hike van de hele week, die we met dagrugzak zullen lopen. Het uitzicht op de toppen is werkelijk fenomenaal! De schoonheid en het avontuur van deze hike ga je nooit meer vergeten! Na de afdaling komen we terug op de camping. Vrije avond om uit te rusten van deze intense dag.

Dagrugzak / 14,5 km / Tijdsduur: +/- 6 u / Stijging: 1020 m / Daling: 1020 m


Dag 7

In de ochtend is er vrije tijd. We verlaten de camping halverwege de dag voor een nieuwe tocht de hooglanden in. Een niet al te lange hike naar een prachtig helder meer. Aan de rand van het meer zetten we onze tentjes op en genieten we van de rust, het uitzicht en de stilte. Misschien heb je zelfs zin in een verfrissende duik?

Backpack / 3,5 km / Tijdsduur: +/- 2 u / Stijging: 330 m / Daling: 10 m


Dag 8
We breken de tentjes af en lopen verder omhoog over de richel van diverse toppen met rondom uitzicht. De plek waar we hebben geslapen is mooi van bovenaf te zien. Nadat we het hoogste punt hebben bereikt net boven de 700 meter, dalen we weer af richting de bewoonde wereld en de kust. Het laatste stukje lopen we langs de kust terug naar het startpunt. Hiermee sluiten we deze afwisselende reis af.

Backpack / 6,5 km / Tijdsduur: +/- 4 u / Stijging: 320 m / Daling: 640 m

***
~ wandeltijden zijn exclusief pauze en geven een richtlijn.

~ de route en het programma kunnen worden gewijzigd als de weersomstandigheden hier aanleiding voor geven.

Wat anderen zeggen

Kort gezegd: het was fantastisch! Het wildkamperen, puur genieten vanuit je tentje ‘s morgens met zicht op een idyllisch meertje…

De tochten waren soms pittig & uitdagend maar wat een voldoening om boven te komen met wonderbaarlijk mooie uitzichten!

De natuur in Schotland is prachtig. Anouk, je hebt ons goed voorbereid op dit avontuur en ons steeds veilig en wel terug beneden gebracht. De reis is een aanrader voor iedereen die houdt van natuur, de bergen, de rust en een gezond portie uitdaging!

Schotse Hooglanden

We hebben optimaal genoten van jouw expertise en goede zorg! Verrast door een breed pallet aan vergezichten, natuur & onuitwisbare herinneringen… Wat een fantastische ervaring! Mooie, ongerepte, rustgevende en fascinerende omgeving en dat kunnen delen met je eigen trouwe vriend ( lees ..viervoeter ) en gelijkgestemden… heerlijk!

Een opmaat voor meer … :-). … en dan spreek ik ook namens Roos … want als onze fysieke toestand het toelaat dan gaat volgend jaar de tent mee… 😉. Nu al zin in!

Onze eerste kennismaking met Noorwegen, en wat voor één. Overweldigend mooie natuur, zeer afwisselend, rust en schone lucht. Het overtrof alle verwachtingen. Fijne kleine groep met tijd voor gesprekken & tijd voor stilte. De meest mooie wandelingen met genoeg pauzes, soms grensverleggend. Anouk is een fijne gids die weet waar ze het over heeft en haar zaakjes goed regelt. Ik heb bewondering voor de manier waarop zij in het leven staat en dit heeft mij zeker geïnspireerd.

Dankjewel 🙏 Anouk en Taka & Lucy.

Een onvergetelijke reis waar ik nauwelijks woorden aan kan geven, zo indrukwekkend, zo intens. Ik heb genoten van de natuur, de eindeloze stilte, het drinken uit meren en rivieren, de mist zien optrekken in de ochtend, alle elementen, back to basic.

De begeleiding van Anouk was buitengewoon goed. Ik heb haar leren kennen als een goede reisleider, haar liefde en zorg voor deze aarde en haar hond Taka. Ze is een daadkrachtige inspirerende vrouw die stevig in haar schoenen staat. Voor herhaling vatbaar!

Magic of the Fjells was voor mij een hele mooie ervaring. Noorwegen heeft een zeer afwisselend landschap met bergen, meren, watervallen & bossen en wij zijn overal geweest! Anouk kent alle mooie (geheime) hoekjes van Noorwegen, hoekjes die ik zelf niet had gevonden.

Het welzijn van de honden staat voorop en het programma werd, waar nodig, eventueel aangepast. Op hun eigen tempo mochten de honden aan elkaar wennen.

Ik hoop in de toekomst nog een keer met True Nature Trails mee te kunnen. Met weer zoveel zon!

Hardangervidda National Park

Mijn 3e reis bij True Nature Trails en wat een indrukken weer! De rauwe en indrukwekkende rotsen, verpletterende uitzichten, de kleur groen overal om je heen en vooral de mist! Schotland brengt je in contact met een gevoel die je nergens anders vindt. Kamperen tussen de bergen, geen wind, het duurt even voordat je de stilte echt hoort. Prachtig!

Met uitdagende tochten en een goede balans met rust en een scherp oog voor het welzijn van de honden. Ik kan ervan op aan dat Anouk alles tot in de puntjes regelt.

Schotse Hooglanden

Een onvergetelijke ervaring! Samen met je hond terug naar de basis. Het één worden met de natuur, je volledig overgeven aan het nu. De rest is even onbelangrijk. Bijzonder om dat te ervaren.

Het reizen met een kleine groep vond ik erg prettig. Interessante, waardevolle gesprekken gehad met Anouk en m’n medereizigers. Stof tot nadenken. De begeleiding is uitstekend, ook in onvoorziene situaties staat Anouk haar mannetje, behoudt de rust en handelt. Petje af. Deze reis heeft een ongelooflijke indruk gemaakt. Dankjewel.

Een onvergetelijke vakantie met zes dagen hiken over de Hardangervidda. Wat een natuurschoon met geweldige uitzichten. Anouk is er een uit duizenden: zeer veel respect voor haar en wat zij neer heeft gezet met True Nature Trails. De organisatie was tot in de puntjes en kleinste details geregeld.

Ik kan vanuit m’n hart zeggen dat deze vakantie er één was om nooit te vergeten. Ben je avontuurlijk ingesteld, sportief èn heb je een hond (hoewel dat laatste niet persé hoeft): Boek een reis bij True Nature Trails.

Na de Deep Dive nu het Rondje Rondane, een meerdaagse backpacktocht in Rondane National Park. En wauw wat een ervaring… Uitdagende omstandigheden en terrein en het wisselende weer heeft ons doen beseffen dat er in een waanzinnige omgeving, in het gezelschap van hele fijne reisgenoten en honden, er feitelijk mentaal geen grenzen zijn… en dat er ondanks de enorme inspanning het overwinningsgevoel de blijdschap overblijft … Het was een geweldige ervaring!

Thanks Anouk .. and we will meet again 😉!!

Ontdek de verlaten glen’s & begroet de kuddes edelherten!

DE SCHOTSE HOOGLANDEN

Een bestemming waar je in ieder geval eens in je leven geweest wilt zijn. De Schotse Hooglanden bestrijken ongeveer de helft van het totale oppervlakte van Schotland en bestaan uit twee delen: de Grampian Mountains en de Northwest Highlands, die door de Great Glen gescheiden worden. De puurheid, uitgestrektheid en eigenheid maakt dat velen dit het mooiste stuk van het Verenigd Koninkrijk vinden, en terecht.

Schotland is een zeer populaire bestemming voor outdoorliefhebbers, er zijn dan ook vele toeristische plekken waar je bijna in colonne naar een bergtop loopt, zoals bijvoorbeeld bij de Ben Nevis. Maar los van de toeristische highlights wemelt het ook van de plekken waar je je alleen op de wereld waant.

Wildkamperen op de meest idyllische plekjes, klauteren tussen de rotsen of ’s morgens de mist zien optrekken van een typische Schotse loch, een bergmeer, je vind het allemaal binnen handbereik. Ook is het gemakkelijk om wildlife te spotten, je moet je best doen om niet tegen een kudde edelherten aan te lopen, die ga je zeker zien als je in de vertalen highlands loopt.

De Schotse Hooglanden zijn uniek qua energie, vegetatie,  vorm en rust. Zodra je er zelf geweest bent, ervaar je dat de Schotse Hooglanden anders zijn dan waar je ooit bent geweest! Dus pak je backpack in en ga het beleven!

Misschien word je hier ook blij van?

THE SKYE TRAIL

8-daagse wandelvakantie met je hond langs de Skye Trail op de Isle of Skye. Een perfecte combi tussen wildkamperen, backpacken, avontuur en ontspanning.

Schotland

8 dagen

wildkamperen

1 t/m 9 mei 2024

backpack

1990 meter

MAGIC OF THE FJELLS

Hardangervidda National Park

Noorwegen

7 dagen

wildkamperen

19 t/m 25 juli 2024

backpack

1340 meter

JULISCHE ALPEN

Slovenië

8 dagen

camping (of anders)

14 t/m 21 september 2024

dagrugzak

2390 meter

DEEP DIVE d’LUXE

Rondreis door Zuid Noorwegen

Noorwegen

8 dagen

blokhut & hotel

juni, juli, augustus

dagrugzak

1880 meter

MULLERTHAL TRAIL

Mullerthal Trail

Luxemburg

5 dagen

naar wens

april, mei & oktober

dagrugzak

870 meter

RONDJE RONDANE

Rondane National Park

Noorwegen

5 dagen

wildkamperen

8 t/m 12 juli 2024

backpack

910 meter

SPEUREN & WANDELEN

Wandelen in de Eifel in Duitsland

Duitsland

4 dagen

hotel

24 t/m 27 okt. 2024

dagrugzak

750 meter

SLOWDOWN TOGETHER 1

Retraite met je hond LEVEL 1

Nederland

5 dagen

blokhut

maart & november

dagrugzak

0 meter

SLOWDOWN TOGETHER 2

Retraite met je hond LEVEL 2

Nederland

5 dagen

blokhut

13 t/m 17 nov. 2024

dagrugzak

0 meter

WEIDSE WADDEN op TEXEL

Weidse wadden Texel

Nederland

3 dagen

naar wens

30-8  t/m 1 sept. 2024

dagrugzak

0 meter

SPEURNEUZEN WORKSHOP

Speuren/mantrailing

Nederland

3 uur

n.v.t.

17 maart 2024

dagrugzak

0 meter

SYSTEMISCH WERK

Systemisch werk met honden

Nederland

4 uur

n.v.t.

9 juni 2024

n.v.t.

0 meter

INSPIRATIE WANDELING

Nederland

3 uur

n. v. t.

3 maart 2024

dagrugzak

100 meter

FAQ MYSTIQUE SCHOTLAND

De Mystique Schotland reis is voor mensen met honden die de weidse natuur van de Schotse Hooglanden ten volste willen ervaren onder begeleiding van een ervaren gids. Door te kamperen in de wildernis, verbind je je volledig met de aarde. Naast de backpacktocht door de uitgestrekte hooglanden, is er een fijne afwisseling met het verblijf op een camping (gebruik van sanitair) of in een jeugdherberg.

Deze reis is zeer geschikt voor mensen die het wildkamperen willen ervaren maar zelf nog niet the knowhow hebben om het solo te gaan doen. Je hoeft niet na te denken over routes, veiligheid of highlights, je wordt zonder meer ondergedompeld in het mooiste van wat de Schotse Hooglanden te bieden heeft. Een fit lichaam is een must.

Uiteraard! Iedereen vanaf 18 jaar en ouder is welkom. Het is natuurlijk wel fijn als je van honden houdt, dat maakt het voor jezelf een stuk plezieriger.

Je kunt op verschillende manieren naar Schotland komen, via de weg of met een ferry. Na je aanmelding ontvang je hierover uitgebreide informatie en kun je zelf kiezen wat bij jou past, op basis van hoeveel tijd je hebt, wat prettig is voor je hond of wat aansluit bij de rest van je vakantie.

Ongeveer 18 kilo, afhankelijk van het gewicht van jouw hond. Als je namelijk een Duitse Herder hebt van 40 kilo, heb je meer hondenvoer en grotere of zwaardere hondenspullen mee dan wanneer je een Jack Russell hebt van 10 kilo.

Ja, mits je van te voren gaat trainen met een gevulde backpack. Iedereen met een gezond fysiek lichaam kan deze reis maken. Wel is het van belang dat je traint en opbouwt naar het lopen met een backpack. Een
goede voorbereiding is essentieel en vergroot de kans dat je optimaal kunt genieten. Wandelen in de bergen is nu eenmaal prettiger als je fit en lenig bent.

Een belangrijk aandachtspunt bij True Nature Trails is het voorkomen en vermijden van stress bij honden. Vliegen is zeer zeer stressvol voor honden en heeft negatieve gevolgen voor het welzijn van de hond. Met een gestreste hond aan een reis beginnen is geen goede start. Vliegen is geen geschikte vorm om naar het startpunt te komen, tenzij je zonder hond komt.

In de blog over hondenevenementen ga ik meer de diepte in op de gevolgen van stress. Na je aanmelding ontvang je uitgebreide informatie over de reis naar Schotland.

De afstanden in kilometers zijn niet zo van belang aangezien we met hoogtemeters te maken hebben en een ruig terrein. Maar als we dan toch over kilometers spreken, is de langste tocht 14,5 km (+/- 6u). Dit is een dagtocht met een dagrugzak.

De langste backpacktocht is 12 km (+/- 5u). Door het klimmen en dalen is het lopen intenser dan op vlakke Hollandse bodem, op een afwisselende ondergrond van rotsen, grond of moerasgrond. Het tempo ligt daardoor vele malen lager en maakt het aantal kilometers daardoor niet zo relevant. Over 10 km kunnen we soms wel 5 uur doen. Er wordt dus voornamelijk in wandeluren gerekend i.p.v. in kilometers. Het aantal wandeluren ligt ongeveer tussen de 3 en 6 uur per dag.

De backpacktochten in de Schotse Hooglanden hebben in totaal, verdeeld over de verschillende dagen, 700 hoogtemeters, verdeeld over twee verschillende tochten. Deze tochten gaan over een glooiend berggebied zonder steile beklimmingen. Dit maakt het voor iedereen makkelijk en mogelijk om te backpacken.

De meeste hoogtemeters in één wandeling maken we op dag 6 met een dagrugzak: 1020 m.

Mystique Schotland beslaat in totaal 2634 hoogtemeters verdeeld over 6 wandeldagen. Deze reis is het meest intensief van alle reizen.

Dit is van een aantal factoren afhankelijk:

 • in sommige gebieden lopen schapen met lammeren of herten. Als jouw hond op schapen of wild jaagt dient je hond aangelijnd te blijven.
 • hoe de honden onderling op elkaar reageren. Indien honden stress krijgen van elkaar, blijven ze aangelijnd.
 • honden kunnen zichzelf uitputten, de natuur is namelijk een walhalla voor de honden. De dagtochten zijn intens, met hoogteverschillen en ondergronden die de meeste honden niet gewend zijn. Sommige honden dienen tegen hun eigen enthousiasme beschermd te worden. We wandelen namelijk niet 1 dagtocht, maar een week achter elkaar en dus is het fijn dat je hond op dag 3, 4 en 5 nogsteeds fit en blij is en de tochten aankan.
 • sommige plekken vragen om extra aandacht als het gaat om veiligheid, bijvoorbeeld bij een diepe afgrond of hoge rotsen. Het spreekt voor zich dat we geen onnodige risico’s nemen en honden op dit soort plekken aanlijnen.
 • daarnaast kan de plaatselijke regelgeving aanleiding zijn voor het moeten aanlijnen van de honden.

Het streven is om de honden zoveel mogelijk los te laten lopen waar het kan, afhankelijk van bovengenoemde punten en uiteraard op eigen verantwoordelijkheid.

Ja, je neemt zelf hondenvoer mee. Houdt er rekening mee dat je hond tijdens de langere reizen in Noorwegen en Schotland meer eet dan thuis. De honden krijgen minimaal 2x per dag eten, ook als je hond normaal gesproken 1x per dag te eten krijgt. Snacks voor onderweg zijn natuurlijk ook een cadeautje voor je hond. Op de kennismakingsdagen wordt dit thema uitvoerig besproken. Wat neem je mee? Hoeveel neem je mee?

 • sociaalvaardig
 • heeft een leeftijd van minimaal 1,5 jaar
 • heeft fysiek een goede conditie
 • heeft geen overgewicht
 • is emotioneel stabiel
 • kan goed met veranderende omstandigheden omgaan
 • ervaring met kamperen
 • kan eventjes alleen zijn zonder stress (bv. tijdens de reis, tijdens douchen, tijdens
  diner/ontbijt)
 • loopt zonder problemen aan de lijn
 • draagt een Y-tuigje
 • wordt geleid met een lange lijn van minimaal 5 meter (geen flexlijn)

Is er iets waaraan jouw hond niet voldoet en twijfel je? Neem dan gerust contact op! Alles valt te bespreken en er is veel mogelijk.

Het laatste wat je wilt is natuurlijk dat je hond gewond raakt of geblesseerd. Maar geen zorgen, jouw gids heeft een EHBO diploma voor honden en heeft ook een uitgebreide EHBO kit mee om eerste hulp te kunnen verlenen. Gelukkig is er nog nooit iets gebeurd tijdens de reizen van True Nature Trails en dat heeft alles met de gedegen voorbereiding te maken. Daarnaast weten wij precies in welke gebieden we welke dierenartsen kunnen benaderen.

Bij de wildkampeerreizen speelt naast veiligheid ook comfort een grote rol. Ik zeg altijd, bespaar niet op je spullen, zij bepalen in grote mate jouw comfort en veiligheid. Denk aan de eisen voor je kleding, slaapmatje, slaapzak, je kooksetje etc. Als je eenmalig wilt gaan wildkamperen, kun je ook spullen huren, zie volgende vraag. Na je aanmelding ontvang je hierover uitgebreide informatie.

Ja. Kwalitatief goede spullen bepalen in grote mate jouw veiligheid en comfort. De tent is inclusief, maar daarmee ben je er nog niet. Gelukkig zijn er bedrijven waar je kampeerspullen kunt huren. Het voordeel van spullen huren is dat je kunt ervaren of je dit vaker wilt gaan doen en niet zelf eerst alles hoeft aan te schaffen. Alles zelf kopen kan altijd nog. Ook hierover ontvang je uitgebreide informatie na je aanmelding.

Ja, maar zeker niet overal. Als je het water eerst kookt loop je sowieso weinig  risico. Maar de ervaring van True Nature Trails is dat er nog nooit iemand ziek is geworden van ongekookt water uit de bergen, tenminste niet op de plekken waar onze reizen plaatsvinden. 100% garantie heb je nooit, als er een dood dier aan de waterkant ligt, kan dit natuurlijk invloed hebben op de waterkwaliteit. Maar in de praktijk komt dit zelden voor. Jouw gids kan je precies aanwijzen welk water wel en niet geschikt is. Daarnaast hebben we een waterfilter mee want er is niets zo heerlijk als vers stromend bergwater te drinken!

Leave no trace staat met stip op nummer 1! Dat betekent in het Nederlands ‘laat geen spoor achter’.

 • Al het afval wat je hebt, inclusief wc-papier, fruitschillen etc. neem je mee.
 • De grote boodschap doe je minimaal 75 meter van stromend water af, in een kuiltje en bedek je eventueel met gras of stenen. Wc-papier neem je mee!

Dat zijn de:

DEEP DIVE d’LUXE in Noorwegen

MULLERTHAL TRAIL in Luxemburg

SPEUREN & WANDELEN in de Eifel, Duitsland

Dat zijn de:

MAGIC OF THE FJELLS in Noorwegen

RONDJE RONDANE in Noorwegen

MYSTIQUE SCHOTLAND in Schotland

THE SKYE TRAIL in Schotland

© Copyright - True Nature Trails