Jouw hond
JOUW HOND
Reizen met je hond
Reizen met je hond betekent rekening houden met elkaar. En daarom reis je op een zo comfortabele mogelijke manier met zo min mogelijk stress. Met de auto is meestal het fijnst voor de hond. Maar dit geldt niet voor alle honden. Houdt je hond niet van autorijden? Dan zijn de verre reizen helaas niet geschikt voor jullie.
Het gedrag van jouw hond
Het spreekt voor zich dat jouw hond sociaal dient te zijn naar zowel soortgenoten als mensen. Ook is de kans aanwezig dat we onderweg loslopende schapen of ander wild tegen komen. Heeft jouw hond een jachtinstinct? Dan dien je hem aan de lijn te houden. Je bent ten alle tijden verantwoordelijk voor het gedrag van jouw hond.
Kamperen met jouw hond
Het is belangrijk bij de backpackreizen dat je hond gewend is om in een tent te slapen. Als je hond (nog) geen tent gewend is, zorg er dan voor dat je hond het leuk vind en dat hij zonder dwang kennis kan maken met de tent. Zet de tent bijvoorbeeld op in de tuin en ga er in zitten. Kijk of je hond uit zichzelf erin wil. Als je hond ok is met de tent kun je plannen om er een nacht in te slapen. Bouw dit vertrouwen op en houdt hier vooral het tempo van de hond aan waarbij zijn/haar vertrouwen in de tent niet wordt geschaad. Zorg dat je minimaal drie keer een nacht met je hond in een tent hebt geslapen.
Gezondheid
Het spreekt voor zich dat je hond gezond dient te zijn en fit. Deze reis is intensief, deels door de afstanden die we afleggen maar deels ook door de indrukken en ervaringen die de hond opdoet. Dus ook emotioneel wordt er wat van je hond gevraagd. Zowel het samenzijn met een groep honden en mensen, het kamperen en het steeds weer op een nieuwe plek zijn is behoorlijk indrukwekkend.
De hond dient een minimale leeftijd te hebben van 1,5 jaar. Loopse teven kunnen helaas niet deelnemen.
Conditie
Qua conditie zou je hond met gemak 4 uur achter elkaar moeten kunnen lopen, niet verdeeld over de dag maar in 1 wandeling. Er zijn etappes in de reis die dit van je hond vragen. In deze reis leggen we elke dag een behoorlijke afstand af. Daarnaast is de bodem voorzien van rotsen en keien, afgewisseld met zompige natte stukken. Ook zijn we meerdere dagen achter elkaar onderweg zonder een rustdag. Dit vergt een andere fysieke belasting dan we in Nederland gewend zijn. Het trainen van je hond is daarom van essentieel belang om blessures te voorkomen.
Op de kennismakingsdag gaan we het hier uitgebreid over hebben.