Slide thumbnailOutdoor uitrusting

Outdoor uitrusting

WAT HEB JE NODIG AAN OUTDOOR UITRUSTING?

Een backackreis door Noorwegen of Schotland is een reis waar we zelfstandig leven in de natuur. Dit betekent dat we zelfvoorzienend zijn, ons eigen eten mee hebben en voornamelijk op onszelf zijn aangewezen. Een goede voorbereiding is het halve werk en kan nare situaties voorkomen. Je ontvangt een uitgebreide paklijst bij de boeking. Hier alvast de hoofdlijnen om je een idee te geven.


OUTDOOR UITRUSTING VOOR JOU

 • slaapmatje lichtgewicht met minimale isolatiewaarde R 2,5 (< 500 gram) ~ bv Synmat UL van Exped of de Therm-a-Rest NeoAir XLite
 • 2 persoons lichtgewicht tent met binnen en buitenkant (< 2,5 kilo)
 • slaapzak met comforttemperatuur 0 graden (-5 voor de koukleum, <1,5 kilo)
 • rugzak minimaal 65 liter (<2,5 kilo) + regenhoes
 • kookgerei
 • lichtgewicht brandertje
 • camelback (min. 2 liter)
 • hoofdlampje (Petzl)


Slaapzak

Kies een slaapzak die maximaal 1,5 kilo weegt en goed isoleert. Alleen de comfort temperatuur is belangrijk om naar te kijken, mijn ervaring is dat dons warmer is. Een slaapzak met een comforttemperatuur van 0 graden is genoeg ( -5 graden voor als je het snel koud hebt).

Voor alle materialen kan ik je advies geven. Heb je hier vragen over? Stuur een mail naar info@truenaturetrails.com. De paklijst wordt ook besproken op de kennismakingsdag.


Rugzak

Een goed passende rugzak die geschikt is voor de lengte van jouw rug is belangrijk omdat we geheel zelfvoorzienend zijn en je alles zelf draagt. Voor vrouwen is de gangbare maat 65 liter, voor mannen 70 liter. 65 liter is minimaal. Vaak is er een regenhoes bijgeleverd, zo niet, schaf deze dan aan, een goed passende regenhoes is een must. Let op dat je lege rugzak niet meer dan 2,5 kg weegt.


Kleding
In de bergen is het weer onvoorspelbaar. Van een zonnige dag kan het in een mum van tijd omslaan naar harde wind en regen of andersom. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op alle omstandigheden. Het beste is om verschillende laagjes kleding te dragen van sneldrogend synthetisch materiaal. Mocht je het koud of juist warm hebben, dan doe je een laag aan of uit. Katoenen kleding wordt sterk afgeraden omdat dit het vocht niet kan afvoeren waardoor je afkoelt wanneer het koud wordt. Ook in de zomer kan het koud zijn.

Laagjes 
1. De basis;
* ondergoed (eventueel lange thermo onderbroek, ook voor ’s nachts)
* thermoshirt lange mouwen/korte mouwen sneldrogend
* broek (sneldrogend, comfortabel, sportbroek, afritsbroek)
* bij warm weer een korte (sport)broek
* (warm) fleece vest met capuchon
2. Buitenlaag; wind- en regendichte broek en jas met capuchon
3. Extra laag; lichtgewicht jas met dons of synthetische voering
4. Accessoires;
* muts
* kleine sjaal
* handschoenen


Schoenen & sokken
Het allerbelangrijkste van schoenen is dat ze comfortabel zitten en ingelopen zijn. Koop het liefst een half maatje groter maar zorg wel dat ze rondom goed passen zodat je niet alle kanten opschuift. Schuiven geeft blaren. Sommige delen waar we lopen zijn nat, dit betekent natte voeten. Soms ontkom je er niet aan. Je kunt kiezen voor waterdichte (Goretex) wandelschoenen, type A/B of B, deze zijn over het algemeen zwaar van gewicht. Je kunt ook kiezen voor lichtgewicht hikingschoenen. Deze zijn laag en hebben ook een goed profiel op de zool en drogen snel. Mijn voorkeur gaat uit naar hikingschoenen maar dit is persoonlijk.

Voor sokken geldt, koop kwaliteit wandelsokken, zowel dikke als dunne.

Voor outdoorwinkels kun je hier een kijkje nemen voor een winkel bij jou in de buurt.


OUTDOOR UITRUSTING VOOR JE HOND

 • opvouwbare voer/drinkbak
 • slaapmatje (Ruffwear of Nonstop dogwear)
 • regenjas met bandjes tussen de achterpoten
 • warme jas voor de nachten
 • tuigje met Y-vorm
 • grondpen
 • lange lijn (minimaal 5 meter)

© Copyright - True Nature Trails